Ochutnali byste tradiční finské vánoční jídlo uprostřed horkého léta?

Letošní léto přineslo nebývale suché a horké počasí nejen k nám, ale do mnoha dalších zemí Evropy včetně Finska. Tam bývá v červenci a srpnu obvykle deštivo a teploty se pohybují kolem 22 stupňů. Letos jste se tam mohli klidně i opalovat. Nejspíš proto se ani tolik neprodával tradiční finský pokrm pro zahřátí v sychravém počasí – rýžová kaše se skořicí. I když někteří návštěvníci Helsinek si ji rádi dají i ve třicetistupňovém vedru.

Stánek s občerstvením před tržnicí na náměstí Hakaniemi provozuje paní Raija už čtyřiačtyřicet let. Prodává tu sladké pečivo, nápoje, kávu a hlavně rýžovou kaši se skořicí. A její „riisipuuro“ je opravdu vyhlášená.

Rýžová kaše je ve finském sychravém létě vítaným občerstvením. Letošní rekordní teploty horké svačince ale moc nepřály.

„Rýžová kaše je naše typické jídlo, které bývá na vánočním stole. Můžete si na ni dát trochu másla, cukr a skořici,“ doporučuje paní Raija a vysvětluje, že kaše se při vaření trochu solí, aby se ve velkých hrncích nepřipalovala. Proto je potřeba si ji ještě pocukrovat.

Paní Raija prodává ve svém stánku na náměstí Hakaniemi už 44 let.

Svoji porci jsem si dosladil opravdu hodně, protože cukrem a skořicí se musí přebít slaná chuť kaše.

Stánek jako sport

Paní Raija Kaattari denně pro své zákazníky připraví odhadem sto litrů kaše. Servíruje ji tu po celý den. „Není to jen snídaně nebo přesnídávka. Lidé si kaši dávají i k obědu,“ dodává.

Pod oranžovými celtami je horko od slunce i od vařičů. Paní Raija si otírá čelo, ale jinak je stále veselá. Stejně tak se nenechávají vedrem umořit ani její syn, dcera a japonská brigádnice, kteří tu s ní pracují.

Gurmáni si ve Finsku dopřávají chléb z cvrčků. Za bochník utrácejí přes stokorunu

Chléb, ilustrační foto

Helsinki mají nové gastronomické lákadlo. Jedenáct tamních pekáren nabízí chleba vyrobený ze cvrčků. Firma Fazer tvrdí, že jde vůbec o první chléb na světě vyrobený z hmyzu, který prodávají obchody.

„Těžké to bývá v zimě, když je deštivo a větrno a my tady jsme ve stanu a vaříme. Je to náročné, ale na druhou stranu, je to jako sport a mě to udržuje v kondici,“ tvrdí Raija.

Na druhou stranu k sychravým dnům se sladká, horká kaše báječně hodí. Kromě toho, že vás zahřeje, navíc ještě dodá energii přinejmenším na celé dopoledne.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio