Ochranné období pro restauratéry končí. Těm, kteří se nepřizpůsobili protikuřáckému zákonu, hrozí pokuty

2. září 2017
Zprávy z

Vysoké pokuty hrozí od středy podnikatelům za porušení protikuřáckého zákona. Končí totiž devadesáti denní lhůta, kterou měli majitelé barů a restaurací na to, aby se zákonu přizpůsobili. Každý podnik třeba musí být označený symbolem o zákazu kouření. Restauratérům ale pořád některá pravidla nejsou jasná - třeba to, jestli zákaz platí i v podloubích a pod pergolami na zahrádkách.

„Akorát mi chybí cedulka venku, jinak si myslím, že jsem připravený. Musím to dodělat, abych neměl zbytečný problém,“ říká oslovený barman.

Právě za chybějící symbol zákazu kouření můžou nově majitelé restaurací a barů dostat desetitisícovou pokutu. „Provozovateli, který nevyzve člověka nedodržujícího zákaz kouření, aby v takovém jednání nepokračoval, hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun,“ vysvětluje Štěpánka Čechová z ministerstva zdravotnictví, jaké další prohřešky se nemusí restauratérům vyplatit.

Dodržování zákona budou kontrolovat policisté, úředníci i hygienici.

Někteří hospodští ale nemají ve výkladu zákona ani teď úplně jasno. Třeba v tom, jestli zákaz platí i v podloubích nebo pod pergolami.

V některých případech jde totiž o trvalé stavby, kde se kouřit nesmí. Zároveň to ale není vnitřní prostor. Ministerstvo zdravotnictví v tom tak má jasno. „Kouření ve vnějších prostorách provozoven stravovacích služeb zákon nereguluje,“ upřesňuje mluvčí resortu Štěpánka Čechová.

Kvůli nejasnostem ve výkladu zákona ministerstvo chystá na září informační kampaň pro podnikatele. Na to je ale podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka pozdě. „Podobná kampaň tady měla být před účinností toho zákona, už je to celkem zbytečné,“ myslí si Stárek.

Stárek taky varuje ty podnikatele, kteří by se pokutám chtěli vyhnout tím, že ze své restaurace udělají klub. I takové případy totiž jsou, nemusí se to ale vyplatit. „Ten klub, i když bude klubem uzavřeným, kde se bude pravidelně podávat konzumace pokrmů, tak zůstává stravovacím provozem, takže to asi bude předmětem kontrol,“ dodává.

Většina restaurací a barů se ale novému zákonu přizpůsobila. Hygienici ani zástupci ministerstva zdravotnictví zatím při kontrolách nic závažného neodhalili.

autor: jar
Spustit audio