Obyvatele Ostravska trápí smog. Vědci teď zjišťují, jak se to odrazí na jejich zdraví

22. leden 2019

Kašel a rýma, ale taky bronchitida nebo astma. To jsou běžné nemoci obyvatel, kteří se během zimy kvůli smogu často nemohou ani nadechnout. Třeba jako ti v Moravskoslezském kraji. Právě tam teď startuje jeden z největších výzkumů zdraví obyvatel.

Spermie ostravských strážníků, dýchací problémy novorozenců, ale také nemoci běžců, kteří týdně zdolají aspoň 10 kilometrů. To vše začínají zkoumat vědci z lékařské fakulty Ostravské univerzity. 

Smog ve městech škodí nejen nám, ale i užitečnému hmyzu

Včela (ilustrační foto)

Britští badatelé doložili, že hmyz ve městech hůře konzumuje rostliny „nakrmené“ vysokým obsahem oxidů dusíku. Pod vlivem smogu se mu rostliny lépe ubrání. Tisíce druhů včel a další hmyz jsou přitom nezbytnou podmínkou přežití květin, keřů, stromů i zdravého stavu půdy.

Startuje tak jeden z největších výzkumů, který sleduje vliv špatného vzduchu na lidské zdraví. Zapojí se do něj celkem osm tisíc lidí z Ostravy, Prahy i Českých Budějovic. Evropská unie na projekt vyčlenila čtvrt miliardy korun.

Mladá maminka raději nevychází

„Hned jak jsem vyšla ven, bylo poznat, že se vzduch strašně špatně dýchá, že je nepříjemný, jiný…“ popisuje třicetiletá Zuzana Plachká obraz, který poslední dny vídá za okny. 

U vyprávění přitom kojí svou dceru Johanku. Ta se svým dnešním obědem trochu bojuje, poprvé v životě totiž dostala rýmu a kašel. Zároveň s vyhlášením smogové situace. I proto do ostravských ulic Zuzana v posledních dnech raději nevychází.

Podobně jako mladou maminku trápí vzduch i strážníka Jaroslava. Ten venku běžně tráví 12 hodin denně. „Po ránu je to špatné. Holt s tím musíme bojovat,“ krčí rameny.

Nemocnost a slabá imunita

Právě Zuzana s Johankou a strážník Jaroslav patří ke skupinám, které teď začínají zkoumat vědci z Ostravské univerzity. Chtějí zjistit, jak znečištěné ovzduší ovlivňuje zdraví celkem osmi tisíc strážníků, běžců, matek i jejich novorozenců, přibližuje garant výzkumu z Ostravské univerzity a člen Akademie věd Radim Šrám.

Začíná unikátní průzkum o vlivu znečištěného ovzduší na zdraví

Smog...

Unikátní průzkum o vlivu znečištěného ovzduší na zdraví zahájili vědci a lékaři v Moravskoslezském kraji. Po přípravné fázi začnou už zpočátku příštího roku shromažďovat údaje o tisícovkách lidí, kteří žijí ve smogovém regionu a porovnávat je se stejnými skupinami z jižních Čech. Rozborům podrobí jejich krev, moč, mateřské mléko, pupečníkovou krev i sperma. Průzkum potrvá pět let.

„62 procent naší populace je vystaveno vyšší koncentraci smogu, než je standard. Díky našim klimatickým podmínkám jsou v létě koncentrace velmi nízké, v zimě je to naopak dvojnásobek nebo trojnásobek této koncentrace, což už může negativně ovlivňovat třeba výsledky těhotenství,“ popisuje.

Následujících pět let proto budou vědci porovnávat plodnost, výskyt respiračních onemocnění, ale třeba taky genetické změny osmi tisíc lidí, kteří se do výzkumu zapojí.

Jak smog působí na děti, ale vědí už teď. „Děti z Karvinska dopadají v porovnání s dětmi z Českých Budějovic méně příznivě. Když jsme srovnávali nemocnost dětí ve věku dvou let, měly děti z Karvinska větší výskyt nemocí horních cest dýchacích a virových onemocnění, což může být důsledek nezralé imunity.“

Do pětiletého projektu se zapojí lidé z Moravskoslezského a Jihočeského kraje a také strážníci z Prahy.

Spustit audio