Obyvatelé olomouckých domů u koryta Moravy se setkali se zástupci stavby protipovodňových opatření a města

12. prosinec 2018

Na začátku dubna zahájilo Povodí Moravy v Olomouci jednu z etap protipovodňových opatření nedaleko centra města. Rozebrání jednoho z mostů narušilo dopravu a chystá se rozšíření řeky včetně vybudování nových zdí, které budou vymezovat koryto. Obavy z toho mají obyvatelé některých domů v těsné blízkosti.

„Chceme docílit posouzení vlivu stavby protipovodňových opatření na okolní zástavbu,“ říká Zdenka Tkadlečková, která v jednom z domů v blízkosti stavby bydlí, po jednáních s Povodím Moravy a úředníky města.

stavba nového mostu a protipovodňových opatření koryta řeky Moravy v Olomouci

„Provádíme nepřetržitý geotechnický monitoring, který je průběžně vyhodnocován. Schází se rada geotechnického monitoringu, pravidelně vyhodnocuje výsledky našich dílčích měření. Pakliže by nasal nějaký problém, okamžitě by vydala příkaz k nápravným opatřením,“ vyloučil případné statické narušení okolních domů investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Belaška.

Takový problém podle Belašky dosud nenastal. Pravidelná měření uvítal opoziční zastupitel za Starosty Josef Suchánek, který je zároveň také ředitelem vysokoškolských kolejí nedaleko řeky Moravy. „Sami máme měřící body a nevěděli jsme, jestli to někdo vyhodnocuje. Takže jsme se to dozvěděli. Z toho pohledu bych řekl, že ta bližší komunikace s ostatními dotčenými subjekty by stála za to. Kdybych na setkání nebyl, ani bych nevěděl, jak to vypadá,“ vysvětluje Suchánek.

Setkání s obyvateli Olomouce kvůli protipovodňovým opatřením se zúčastnil i primátor za hnutí ANO Miroslav Žbánek. S vedením Povodí Moravy se chce scházet jednou měsíčně. „Lednová schůzka by měla navázat na téma koordinace přípravy našich investic souvisejících s protipovodňovými opatřeními a průběhu staveb. Zatím se zdá, že by harmonogram, podle kterého by měl být na podzim příštího roku být otevřen most Komenského a termín stavby k mostu Masarykova, mohl být dodržen,“ věří olomoucký primátor Miroslav Žbánek.

autor: min
Spustit audio