Obyčejné zázvorky i marokánky s hašišem. Historické kuchařky vás můžou lecčím překvapit

23. prosinec 2014

Zná recept na neodolatelně chutnou rybu a prozradil ho i ve vysílání Večerního Hosta Radiožurnálu. „Je to recept, který se mi zdál nepůvodní, ale skutečně pochází z jižních Čech,“ zdůrazňuje publicista a autor několika kuchařek Vladimír Malovický.

Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na vypečeného kapra s bramborovým salátem? Pak vám třeba zachutná kapr na nakládaných okurkách, recept, který s oblibou připravuje Vladimír Malovický. Tento publicista bere advent jako za čas zklidnění. „Štvanice v obchodech jsou nedůstojné,“ kritizuje předvánoční shon.


Jak připravit kapra na okurkách?
Potřebujeme porce kapra, cibuli, sádlo nebo máslo, kyselé okurky, sůl, kmín, koření na ryby a šlehačku.
Kapra osolíme, okořeníme a necháme odležet. Pekáč pak vymažeme sádlem nebo máslem, naskládáme do něj asi centimetr na kolečka nakrájené cibule a kapra, okolo kterého naskládáme nakládané okurky. Vše zalijeme šlehačkou a pečeme asi 40 minut na 200 stupňů.
Začíná šlehačka zlátnout? Gratulujeme, můžete podávat.

Advent a Vánoce má spojené se zabíjačkami, ale také s vůní pečiva, která vám nedá spát. A právě vůni vanilky a skořice má v oblibě Vladimír Malovický. „Ano, jsou to koření, která jsou pro nás tradiční díky odkazu Rakouska-Uherska,“ potvrzuje.

Navíc si pochvaluje zázvor. „Jedno z nejstarších cukroví jsou zázvorky,“ přibližuje paradox. Před 25 lety jsme ho totiž vozili ze Západu, kde byl mnohem častější než u nás.

Současně přibližuje další historickou žertovnou kuriozitu. Jestlipak víte, co se kdysi přidávalo do skutečně původních marokánek? „Hašiš,“ odpovídá. Jistě vás zarazil. Proč se v Praze nejčastěji pekl štrúdl? I to zajímalo moderátorku Zuzanu Burešovou.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: šše
Spustit audio