Obří mobilní jeřáb v akci mohou teď vidět milovníci těžké techniky v Nechanicích

7. květen 2019 08:19

Oprava školy v Nechanicích nabízí na začátku tohoto týdne atraktivní podívanou pro ty, kteří mají rádi těžkou techniku. Do města totiž po vlastní ose dorazil obří samohybný jeřáb. Jeho sedmdesátimetrové hydraulické výsuvné rameno má za úkol položit stropní panely mezi druhým a připravovaným třetím patrem školy. 

Už jen příjezd jeřábu z Prahy nebyl úplně jednoduchý, volit se musela bezpečná trasa, popisuje jeřábník Martin Kypta.
„Musíme samozřejmě dopředu volit trasy. Protože taková mašina jen tak přes nějaký most přejet nemůže. Aby za námi nepadaly."

Obří mobilní jeřáb v akci mohou teď vidět milovníci těžké techniky v Nechanicích

I když jde o jeřáb opravdu obřích rozměrů, samotný stroj váží 70 tun a pracovní hmotnost včetně potřebných závaží narostla na 150 tun, proměnil se pod rukama zkušeného jeřábníka v téměř chirurgicky přesný nástroj.

„Tohle je už opravdu moderní technologie, je to jedna z posledních modelových řad. A samozřejmě záleží na složitosti a druhu práce, která se s tím potom provádí. Jinak samotné ovládání, to už je brnkačka, když to tak řeknu," popisuje Martin Kypta, že zvládat takový kolos není až tak složité.

Tedy, tohle si samozřejmě může dovolit tvrdit někdo, kdo má praxi a zkušenosti, laik se jen diví.

V Nechanicích udělají ze školní půdy moderní učebny. Učitelé se už těší na nové vědecké přistroje

Nové laboratoře, učebny a posluchárny. To vše jako zázemí pro své studenty nabízí Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové, která letos slaví 70. výročí od svého vzniku. Nová je tak i pitevna, která medikům nabízí moderní zázemí.

V Nechanicích se o svou školu starají. Před několika lety zrenovovali budovu druhého stupně základní školy. Ta stojí na místě, kde se v roce 1867 narodil první ministr financí Československa Alois Rašín, a nese jeho jméno. Teď chce radnice získat dotace a vybudovat v prostorách půdy odborné učebny.

Práce pokračuje docela svižným tempem. Tento týden se na stávající druhé patro pokládají stropní panely, příští týden přijde na řadu dozdění věnce a pak výstavba nového, třetího patra. U toho už ale obří jeřáb asistovat nebude. Ten má práci jen na dva, maximálně tři dny.

„Budeme zaklápět střechu na vyložení nějakých 55 metrů. A od nějaké fáze, kdy už nebude zapotřebí tak velký jeřáb, tak sem přijede menší. Ten tu práci dodělá," říká Martin Kypta.

Jeřáb a doprovodné tahače v uvozovkách okupují celou šířku Pražské ulice, která je v těchto dnech tedy neprůjezdná.

Obří mobilní jeřáb v akci mohou teď vidět milovníci těžké techniky v Nechanicích

To je nepříjemné především pro řidiče aut nad tři a půl tuny, protože právě Pražskou ulicí vede objízdná trasa pro nákladní auta během uzavírky silnice mezi Nechanicemi a Hradcem Králové nedaleko Stěžer.

Podle starosty Jiřího Pechara z Volby pro budoucnost potrvá uzavírka dvakrát po týdnu.
„Dopravní omezení je tento týden od 6. do 10. května. A další týden nastane, až se budou dávat panely na nově vybudované třetí patro, což předpokládáme, že bude ke konci měsíce června."

Alternativní objízdná trasa vede kolem bývalého koupaliště.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související