Oboroh vydal své třetí album Žalmů

29. květen 2011
Doteky víry

Loňské CD skupiny Oboroh Ve věci probuzení se ještě nestačilo obehrát a už jsou tu Oborozi s dalším. Tentokrát sáhli po osvědčeném prameni, kterým je Bible, konkrétně kniha Žalmů. Se žalmy začínali v roce 1991 ještě na černé desce u vydavatelství Šafrán. Dva roky po té na vlastní značce vydávají Žalmy 2. A pak ještě v roce 1996 se tři žalmy objevují na albu Kámen a trvalo dalších 15 let, kdy přichází s CD žalmy číslo 3 s podtitulem Pozvedám své oči k horám.

Za 22 let existence prošel Oboroh mnohými personálními obměnami. Dnes se tato parta zredukovala na 4 hudebníky. Klasické obsazení kytara, basa, bicí je rozšířeno pouze o klávesy. Zpěvu se stále častěji ujímají kolegové Slávka Klecandra, s jehož poklidným vyprávěcím zpěvem jsme si zvykli Oboroh hlavně spojovat. Dnes zpívá i kytarista a baskytarista Jarda Jetenský a hlavně Roman Dostál, který svým nervním chraplákem dává písním rockový náboj.

Na plavbu Noemovou archou beru dnes podle mě nejvýraznější ze Žalmů 3 a tím je Žalm 22 Bože můj proč jsi mě opustil - známá to věta umírajícího Krista na kříži.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.