Oblohu rozzářila kometa československých astronomů. K pozorování stačí divadelní kukátko

7. únor 2017

Když si kolem páté hodiny ranní vezmete dalekohled, můžete na obloze zahlédnout trpasličí kometu. Nese jméno po československých astronomech a naposledy zazářila na noční obloze na podzim v roce 2011. Přestože se ke Slunci vrací každých pět a čtvrt roku, v tomto století už takto dobře viditelná nebude.

Trpasličí kometa 45P Honda-Mrkos-Pajdušáková vstoupila do souhvězdí Hadonoše. Lidé ji mohou pozorovat do čtvrtka ideálně kolem páté hodiny ranní, kdy je nejjasnější. Měsíc dorůstající do úplňku pak kometu přesvítí, na obloze se proto znovu objeví večer 14. února opět na pár dní.

„Musíme ji pozorovat před svítáním. Ve chvíli, kdy začne svítat, tak jas oblohy kometu vymaže,“ popisuje předseda Společnosti pro meziplanetární hmotu Jakub Černý.

Astronomický úkaz ale není vidět pouhým okem, zájemci tak budou potřebovat alespoň malý dalekohled. „Nejlepší způsob je vzít si malý dalekohled, ideálně binokulár, lovecký triedr nebo divadelní kukátko. Poté si najít přesnou pozici, kde ji na obloze hledat, a pak se ji pokusit najít. Je dobré si vytisknout mapku, nekoukat na mobilní telefon nebo tablet, protože nás zařízení oslní a my vidíme objekty na obloze hůř,“ vysvětluje Černý.

Čtěte také

„Musíme se také dostat daleko od měst, protože se musíme dostat pod tmavou oblohu s co nejmenším světelným znečištěním, protože kometa v malém dalekohledu vypadá jako malý mlhavý obláček,“ doplňuje Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR s tím, že má ale velmi krásný dlouhý chvost.

Kometu objevili v roce 1948 japonský astronom Minoru Honda a několik dní po něm Čech Antonín Mrkos a Slovenka Ľudmila Pajdušáková. Zajímavostí také je, že Mrkos byl s Pajdušákovou krátce ženatý a po její smrti po ní pojmenoval planetku, kterou objevil v roce 1982 na kleťské observatoři.

autoři: ako , lng
Spustit audio