Oblíbený kebab má nejistou budoucnost. Evropské instituce se přou o fosfáty

11. prosinec 2017

Konec prodeje kebabu? Právě toho se aktuálně obává nejen Německo. Zdravotnický výbor Evropského parlamentu koncem listopadu hlasoval pro zákaz používání přísad s fosfáty. Návrh se týká regulace fosforečnanů používaných v potravinách, a to hlavně v polotovarech. Bez fosfátů se neobejde ani příprava a nakládání masa, které se do kebabu nebo gyrosu dává.

Proč v Evropské unii začal spor o kebab? Důvodem je, že Evropská komise navrhla povolit fosfáty u zmraženého masa kebabu, ale obecně při úpravě masa se tyto přidané látky používat nesmějí a musí být na ně výjimky.

„S tím ale komise narazila ve výboru pro životní prostředí a veřejné zdraví Evropského parlamentu, který návrh odmítl, odvolává se přitom na pět let starý lékařský výzkum, podle kterého mohou přidané fosfáty zvyšovat riziko srdečních chorob,“ vysvětluje zpravodaj Filip Nerad.


Fosfáty jsou v potravinách povolené v omezeném množství tak, aby příjem nepřesáhl přijatelné množství a nemohlo dojít ke škodlivým účinkům.

Podnět pro řešení fosfátu v kebabu přitom podala už dříve Česká republika. „V roce 2015 jsme začali kontrolovat stravovací zařízení a začali jsme se na výrobky dívat stejně jako jiné producenty živočišného původu,“ říká ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád s tím, že kebab není uveden na seznamu polotovarů, kde se může fosfát používat.

Výrobce smí doplňovat fosfáty do čerstvého masa a dalších potravin v omezeném množství, neexistuje ale úprava pro zmražené maso. To se týká polotovarů právě pro rychle občerstvení. „Co se týče kebabu, oznámili jsme do evropského systému 29 případů nevyhovujícího kebabu z Německa, 17 z Polska,“ uzavírá.

V Evropské unii se denně sní pět set tun kebabu. Téměř veškeré maso, které se točí na špízu, se vyrábí v Německu. Pokud pro tento zákaz bude parlament hlasovat, bude to podle svazu výrobců kebabu rozsudek smrti.

Sto tisíc pracovních míst

Už 40 let nabízejí turečtí kuchaři Berlíňanům svoje tradiční jídlo – kebab

Přímo v občerstveních v Berlíně se ale o nějakém konci nemluví. Alespoň to zjišťoval zpravodaj Pavel Polák. „Překvapilo mne, že většinou ani netušili, o čem mluvím, nějaký konec kebabu si nedokážou představit, protože v Německu je to dost oblíbené jídlo,“ říká.

Případným scénářům, že by mražené kebaby, které v Německu odebírá většina restaurací s rychlým občerstvením, skončily, příliš nevěří. Navíc kebab vytváří více než sto tisíc pracovních míst.

autoři: jch , mkk , fin
Spustit audio