České Machu Picchu ještě před 20 lety skoro nikdo neznal. Dnes jde o perlu Slavkovského lesa

3. červen 2020

Toužíte navštívit legendární Machu Picchu? Nemusíte až do dalekého Peru. Místo toho se vydejte navštívit gotický kostel ukrytý uprostřed Slavkovského lesa v západních Čechách, který známou památku v mnohém připomíná.

Zarostlé ruiny středověkého kostela uprostřed Slavkovského lesa v západních Čechách objevili archeologové teprve před pár lety. Kostel sv. Mikuláše je ze 13. století, zůstaly po něm gotické oblouky vstupních dveří, oltář a rozpadlé zdivo. 

Archeologové s dobrovolníky ho doslova vyhrabali ze země, stejně jako kdysi v Peru vykopali hledači pozůstatky Machu Picchu. Ruiny sv. Mikuláše jsou rozlohou neporovnatelně menší, ovšem ztracené v lesích působí naprosto výjimečně.

Jako z filmu

Od chatové osady Třídomí sem vede lesní cesta, ze které občas vystupují zaoblené kameny – důkaz, že tu někdo kdysi postavil solidní cestu. Smrkový les stíní, náhle se ale otevře mýtina a z ní zničehonic vyrůstá zaoblený kopec. Na vrcholu stojí nízká světlá zídka, kterou na jednom místě převyšuje gotická brána. Jako by to tu nastražili filmaři, aby to tu bylo co nejvíc působivé.

Tady se konají svatby

„Táta tu vyrůstal. Říkal, že to vždy bylo tajemné místo,“ vzpomíná místní matrikářka Viktorie Destefanisová, která pochází z Horního Slavkova. „Archeologové kostel odkrývali seshora, vykopávali zeminu a pomalu zjišťovali, co tam vlastně je.“

U kostela sv. Mikuláše dohlíží na občasné svatby. „Už jsme jich tu měli asi dvacet, postupně se to rozmáhá, jen letos nebyla ještě ani jedna,“ říká.

Seriál Utajené krásy Česka poslouchejte každý den od pondělí do neděle vždy od 8.50 ve vysílání Ranního Radiožurnálu.

Na významné stezce

Viktorii doprovází domorodec, padesátník Libor Nagy, který má chatu dva kilometry na východ v osadě na Třídomí a pravidelně se tu zastaví. „Mám to kousek, tak sem chodím často s přáteli. Občas se mrkneme i nahoru,“ ukazuje prstem na jih, kde se na vrcholu Krudum vypíná moderní rozhledna. 

Do kostela se vejde 50 lidí

Člověka při pohledu na toto místo napadne, proč asi předci vybudovali kostel právě tady a jak to tu ve středověku muselo být divoké a pusté. Libor Nagy ale kroutí hlavou. „V minulosti tudy vedla významná zemská stezka, kudy se z Chebska a Sokolovska jezdilo směrem na Prahu,“ tvrdí.

Zřejmě to bude pravda, protože archeologové trasu přes Slavkovský les zmapovali a předpokládají, že právě kvůli stezce tady kostel stojí. Pro Český rozhlas to popsal archeolog z karlovarského muzea Jiří Klsák. „Počátky kostela mohly souviset s předpokládanou hornickou činností. Ti, co procházeli kolem, nemuseli jen rozjímat, ale třeba tu i najít nocleh,“ říká.

Ke kostelu vede i cesta ze severozápadu od Sokolova z vesničky Hrušková. Tudy přijíždějí svatebčané, nechávají auta v sedle a ke kostelu musejí pěšky. Přibývá i turistů, kteří díky archeologům pomalu objevují místo, které bylo před dvaceti lety zcela ukryté před zraky lidí. Kostel sv. Mikuláše je perla Slavkovského lesa – české Maccu Picchu.

Ve čtvrtek si s Ľubomírem Smatanou prohlédneme jedinečný otočný větrný mlýn v Partutovicích na Olomoucku. Poslechněte si reportáž Ľubomíra Smatany ve čtvrtek v 8.50 ve vysílání Ranního Radiožurnálu.

autoři: Ľubomír Smatana , als
Spustit audio

Související