Objevit dílo barokního malíře Hertla pomohla náhoda. Jeho zrestaurovaná díla vystavuje liberecká galerie

24. červen 2022

Liberecká Oblastní galerie vystavuje zrestaurovaná díla barokního malíře Jana Jiřího Hertla. Turnovský rodák pro tamní klášter namaloval desítky obrazů, které v Pojizeří nemají obdoby.

Když roku 1707 vyhořel františkánský klášter v Turnově včetně kostela, povolali řeholníci k jeho obnově také malíře Jana Jiřího Hertla. Nejprve namaloval několik podobizen františkánských řádových světců a později také dvacet pět monumentálních lunet, kterými vyzdobil klášterní ambity. Vznikl tak pozoruhodný soubor, který patří k vrcholům barokního umění v celém Pojizeří.

Františkánský klášter zanikl v roce 1950 během násilné likvidace mužských klášterů a soubor obrazů může v tomto rozsahu veřejnost vidět poprvé po více než sedmdesáti letech. Hertl patří mezi významné barokní malíře Pojizeří a podle ředitele turnovského Muzea Českého ráje Jana Prostředníka jeho díla náhodou objevil kurátor muzea.

„Nebýt pana doktora Cogana, který v roce 1981 v prosinci objevil v turnovském muzeu, které ještě nemělo depozitáře, zastrčené Hertlovy obrazy mezi dalším harampádím; kdyby nebyl osvíceným historikem umění, který si uvědomil, co má před sebou, tak by ty obrazy dneska už byly spálené,“ prozradil Jan Prostředník.

Od června 2022 lze soubor obrazů Jana Jiřího Hertla v nebývalém rozsahu a s řadou nově restaurovaných obrazů spatřit v liberecké galerii, kde krajiny střední Itálie i Českého ráje ožívají na dílech ze zrušeného turnovského františkánského kláštera.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související