Oběti egyptských náboženských střetů mají pohřeb v Káhiře

Pohřeb třinácti obětí nepokojů, které v posledních několika dnech zachvátily káhirská předměstí, se dnes konal v Egyptě. Při střetech proti sobě útočili křesťané a muslimové.

Na jednom káhirském předměstí se přišlo na to, že spolu mají vztah muslimská dívka a křesťanský chlapec, což je podle islámu naprosto zakázané.

Rodina dívky se rozzuřila a přepadla dům chlapce. Pak se toho chopila celá komunita a vypálila celý křesťanský kostel. Zprávy o této události se rozšířily po celém Egyptě a nepokoje se rozšířily i do dalších předměstí Káhiry.

Za normálních okolností není náboženské napětí příliš cítit, což se projevilo i na demonstracích, kde byla zdůrazňována jednota muslimů i křesťanů v Egyptě.

K mezináboženským nepokojům dochází jednak v tradičnějších komunitách na venkově nebo na předměstích velkých měst, a jednak tím, že někdo zneužije výbušnosti nějaké situace k tomu, aby rozpoutal mezi oběma komunitami nepokoje, což se děje právě teď.

Ozývají se hlasy i z vládních egyptských míst, že za rozpoutáním náboženských nepokojů stojí příslušníci egyptské tajné policie. Ta byla pravou rukou Mubárakova režimu v boji proti opozici. Jedná se o desítky tisíc lidí, bývalých, ale i současných zaměstnanců egyptské státní bezpečnosti.

Egyptská revoluce šla proti jejich zájmům. Tito lidé ale stále mají peníze a vliv a hrozí, že budou nějakým způsobem škodit současnému politickému vývoji, tedy například stát za vyvoláváním mezináboženských nepokojů.

autoři: has , mac , eve
Spustit audio