Obecně jsou muži úspěšnější šachisté, říká čerstvá šachová královna z turnaje v Havlíčkově Brodě

6. září 2020 08:00

Osm desítek hráčů a hráček z celého kraje v sobotu usilovalo o titul Šachový král a Šachová královna Vysočiny.

Na turnaji v Havlíčkově Brodě se mezi sebou utkali na deset kol. „Je to turnaj, kterého se zúčastní všichni, kdo mají zájem. Děláme radost lidem, děláme radost všem, kteří mají rádi šachy,“ popisuje ředitel zápolení o Šachového krále Vysočiny Václav Paulík. Právě předává cenu nejstaršímu hráči turnaje. „Horák Jaroslav, nejstarší hráč! Kde je ten Jarda?“

Šachistou od čtrnácti let

„Já jsem se naučil šachy asi ve čtrnácti letech a prakticky jsem je moc nehrál, moc se mi nevedlo. Až po jednom velkém utkání v roce 1972 jsem se k tomu vrátil,“ říká Jaroslav Horák.

„Od té doby vlastně hraju. Začal jsem korespondenčním šachem a to hraju celkem úspěšně.“ pochvaluje si nejzkušenější hráč Jaroslav Horák.

Šachová královna

Šachovou královnou Vysočiny se stala Eva Kořínková. „Obecně jsou asi muži úspěšnější v šachách, i když jsou nějaké výjimky. Mužům to ale asi myslí víc, musím uznat,“ smála se.

„Setkávají se tady lidé stejných zájmů, pobaví se spolu, zahrají si, popovídají si o tom.“

Jako předsedkyně krajského šachového svazu Eva Kořínková také připojuje přání k blížícím se narozeninám hlavního pořadatele: „Chtěla bych popřát pořadateli turnaje Václavu Paulíkovi k jeho půlkulatým narozeninám, aby ještě uspořádat hodně takových krásných turnajů a ať mu slouží zdraví!“

autoři: Jan Kodet , mik
Spustit audio

Související