Obcím a malým městům se nelíbí, jak se v Česku přerozdělují daně

26. květen 2009

Obce a malá města budou dnes protestovat proti tomu, jak se v Česku přerozdělují daně. Vítá vás daňově diskriminované město, tak takové cedule čekají řidiče na více než tisícovce míst Česka. Zhruba tolika radnicím se nelíbí, že přerozdělování daní v Česku zvýhodňuje největší města.

Protestujícím se nelíbí rozdíly v příjmu ze sdílených daní státního rozpočtu na rok 2009. Zatímco v Praze připadá 30 tisíc korun na občana, v menších městech a obcích to je 6 890 korun.

Podle ministerstva financí se obce a města neumí shodnout ani mezi sebou. Ministr financí Eduard Janota protestům nerozumí: "Půjdeme takovou cestou, která výrazně pomůže obcím. Budeme se snažit v letech 2010 a 2011 plně pokrýt náklady z přenesené působnosti, to znamená náklady za služby, které z rozhodnutí státu musí obce pro stát konat."

Cedule s nápisem daňově diskriminovaná obec se dnes objeví i na jihu Čech. Starostové 28 obcí se tak připojí k protestu zhruba tisícovky jejich kolegů ze Sdružení místních samospráv v republice.

Protestní cedule se dnes objeví na začátku i na konci označení například Chelčic na Strakonicku. K důvodu starosta Jiří Iral uvedl: "Velké strategické projekty, které potřebujeme spolufinancovat, jako jsou komunikace, vodohospodářská infrastruktura, rekonstrukce mateřské školy nebo základní infrastruktury v obchodu, si z rozpočtu nemůžeme dovolit. Šance na získání dotačních prostředků je mizivá, protože mi zázemí nemáme."

Na protest proti rozdílům v příjmu ze sdílených daní státního rozpočtu bude dnes cedule s nápisem daňově diskriminovaná obec viset i v Dívčicích na Českobudějovicku. Starostka Milada Pokorná v tom vidí jasný způsob, jak upozornit na nespravedlivé rozdělování daní: "Je to strašný nepoměr, jak se daně rozdělují mezi obce a města. 20 procent obyvatel žije v pěti velkých městech a 80 procent v těch zbývajících. Na nás opravdu zbude málo peněz a my bychom chtěli, aby se to srovnalo. Kdyby se daně rozdělovaly spravedlivě, nemuseli bychom čerpat žádné dotace a na kanalizaci, čistírnu odpadních vod a ostatní věci bychom si ušetřili z peněz, které by nám právem patřily."

autoři: lej , Petra Matoušková
Spustit audio