Obchodní dům Kotva už není kulturní památkou. Ochranu zrušil ministr Staněk

2. duben 2019 15:39

Ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD zrušil prohlášení obchodního domu Kotva za kulturní památku. Podle úřadu tak učinil proto, že během řízení, které o přidělení památkové ochrany rozhoduje, se změnil vlastník domu.

Ministr kultury Antonín Staněk jako odvolací orgán věc vrátil ministerským památkářům, ti by podle mluvčí resortu Marthy Häckl měli rozhodnout brzy. Ministr později na twitteru uvedl, že rozhodnutí je formálního charakteru. „Předběžná památková ochrana před poškozením nebo zničením trvá!,“ uvedl dále Staněk.

„V průběhu prvoinstančního řízení se změnil vlastník – předešlý vlastník opomněl svoji zákonnou povinnost informovat ministerstvo o změně vlastnictví. Nový vlastník si zvolil stejného zástupce v řízení jako předešlý, ale ani tento zástupce nesdělil, že již zastupuje jiného vlastníka,“ uvedlo ministerstvo.

Nový vlastník, kterým je nyní Pražská správa nemovitostí miliardáře Václava Skaly, poté podal rozklad proti rozhodnutí, aby byla Kotva památkou s tím, že byl opomenut. „Ačkoli jeho zástupce činil úkony v řízení, nebylo však zřejmé, koho zastupuje,“ tvrdí úřad.

Ministr proto rozhodnutí svého památkového odboru zrušil z toho důvodu, aby se předešlo potenciální procesní chybě, a věc znovu otevřel.

Řízení se chýlí ke konci

„Řízení od té doby pokračuje, proběhly úkony dané správním řádem a v brzké době očekáváme vydání prvoinstančního rozhodnutí,“ uvedla Häckl.

Přesný postup objasnil ve vysílání Radiožurnálu náměstek ministra kultury Vlastimil Ouroda. „Je potřeba to upřesnit, protože památková ochrana ještě nenastala. Po prvoinstančním rozhodnutí odboru památkové péče ministerstva podal současný vlastník rozklad s tím, že byl opomenut,“ řekl náměstek.

„Současné rozhodnutí pana ministra je pouze o procesní stránce, kdy vrátil odboru rozhodnutí k novému řízení. A to řízení už se chýlí ke svému závěru,“ uvedl. Jaký tento závěr bude, odmítl sdělit s vysvětlením, že není možné předjímat.

Nový majitel Kotvy také minulý týden oznámil, že Kotvu čeká zhruba roční rekonstrukce za cenu v řádu miliard korun. Pražská správa nemovitostí také uvedla, že je během přestavby Kotvy otevřena dalším investorům.

Ředitel pražského územního pracoviště Národního památkového ústavu Ondřej Šefců řekl, že ústav s podmínkami přestavbu schválil.

Výhrady podle něj byly k některým zásahům do dispozičního členění, bourání stropů, výměně obvodového pláště a k reklamním prvkům v parteru.

Závazné stanovisko potřebné pro získání povolení ale vydává památkový odbor magistrátu.

Podle zákona musí majitel až do rozhodnutí chránit nemovitost před poškozením a zničením a také oznámit ministerstvu zamýšlenou či uskutečněnou změnu vlastnictví, správy nebo užívání věci. V podstatě se musí o objekt, který může potenciálně vykazovat památkové hodnoty, starat jako o památku.

autor: Petr Král | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio