Obce na Novohradsku byly rok bez praktického lékaře, teď ordinace provozuje soukromá společnost

15. říjen 2021 11:04

Obsadit místa lékařů na Novohradsku se daří jen těžko. Své o tom ví v Benešově nad Černou i v okolních obcích. Bez praktického lékaře tam byli rok. Příběh má ale šťastný konec. V Benešově, ale také v Malontech nebo Horní Stropnici ordinaci provozuje soukromá společnost a péče o pacienty je zajištěna.

Ordinaci praktického lékaře Martina Krale v Horní Stropnici navštívila paní Adriana. Za možnost mít lékaře přímo v obci je vděčná. „Určitě, to bylo to jediné, co nám tu chybělo,“ říká.

Soukromá společnost ordinace v oblasti provozuje už zhruba tři roky. „Benešov a Stropnice jsou spojené dohromady, protože máme jenom jednoho lékaře, a v Kaplici je také lékař. Každá ordinace má i sestru, která jezdí také přímo k lidem, o to je velký zájem,“ popisuje vedoucí sestra Michala Šuplerová.

Čtěte také

Dva dny v měsíci je lékař pacientům k dispozici v obci Malonty. Podle starosty Vladimíra Malého by se ale místním hodil častěji. „Pan doktor Ptáček, který zemřel v roce 2013, tu byl denně a pořád měl práci, ale ta minimální potřeba je podle nás dvě až tři hodiny dvakrát týdně,“ připomíná. Dva dny v týdnu je v Malontech k dispozici zdravotní sestra, která může pacientům odebrat krev nebo třeba natočit EKG.

V Benešově nad Černou je oproti tomu lékař v ordinaci čtyři dny v týdnu. Podařilo se to po dlouhém vyjednávání, rok byl ale Benešov úplně bez doktora. „Byl to veliký problém. Řešili jsme ho tak, že jsme občany vozili k lékaři sami, protože jsou tu někteří, kteří nemají auto, není tu dobré spojení hromadnou dopravou, tak to zůstalo na obci,“ vzpomíná starostka Veronika Zemanová Korchová.

Do budoucna ale obce pravděpodobně čeká například hledání nového pediatra. V podobných situacích by mohla pomoct dotace Jihočeského kraje. Ten chce lékaře do vybraných oblastí přivést finančními pobídkami ve výši více než jeden milion korun na jednoho lékaře.

Spustit audio

Související