Občanské sdružení KOS nebude stát plánované proměně hradecké křižovatky Mileta v cestě

11. duben 2019 07:01

Občanské sdružení KOS se neodvolá proti územnímu rozhodnutí na výstavbu křižovatky Mileta. Takový slib zazněl z úst zástupců spolku na jednání se zástupci města, kraje a ŘSD, které výrazně přiblížilo zahájení prací na samotné křižovatce. Na tu Hradec Králové čeká už desítky let, dočkat by se mohlo do čtyř let. Co to bude znamenat pro další osud frekventované křižovatky?

Budoucnost křižovatky Mileta je nejistá. A to přesto, že magistrát má v ruce územní rozhodnutí

Semafor a inteligentní dopravní systém

Hradecký magistrát bude dnes znovu jednat se spolkem KOS o budoucnosti křižovatky Mileta. Radnice sice má po několika letech v ruce vydané územní rozhodnutí, ale až do poloviny dubna zatím nepravomocné. Pokud město nenajde s občanským sdružením společnou řeč, může Hradec na zahájení prací u Milety zase na nějakou dobu zapomenout. 

„Je to kompromis, samozřejmě. Každé vyjednávání počítá s tím, že obě strany musí ustoupit. Takže se jedná a přijatelný kompromis pro obě strany," shrnul po jednání své dojmy opoziční zastupitel za Piráty a člen občanského sdružení KOS Aleš Dohnal.

Středeční jednání bylo podle něj klíčové - územní rozhodnutí, vydané stavebním úřadem v Hořicích, totiž nabude už 13. dubna právní moci a pokud by se KOS s městem nedohodl, mohla by nabrat Mileta další zpoždění.

Město teď bude čekat, jestli se proti územnímu rozhodnutí neodvolá ještě někdo další, KOS byl ale jediný, kdo svou nespokojenost avizoval veřejně.

Lidé většinou jen procházejí, někteří si ale najdou čas, aby se zastavili a začetli se

Pokud k odvolání nedojde, mohlo by se začít stavět přibližně za tři roky a hotovo by pak bylo relativně rychle, odhadl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha z ODS.
„Rok a půl od nabytí právní moci se projektuje, rok se žádá a získá se stavební povolení, podle mne by to asi mělo soutěžit Ředitelství silnic a dálnic. A jak bude vysoutěženo, tak postavit to s dnešní technikou, si myslím, není problém. Za půl roku může být třeba hotovo. Zejména pokud už budou existovat nějaké reálné možnosti objízdných tras."

Ředitel hradeckého Ředitelství silnic a dálnic Marek Novotný řekl, že do projektu bude potřeba zapracovat připomínky spolku KOS, které město odsouhlasilo.
„Čeká nás ještě dokumentace pro stavební povolení a dokumentace pro povolení stavby, která, i na základě dnešních dohod, pravděpodobně dozná některé dílčí změny. Ale budeme se maximálně snažit."

Nad opravou křižovatky Mileta v Hradci Králové se opět vznášejí velké otazníky

Křižovatka (ilustrační foto)

Oprava královéhradecké křižovatky Mileta poblíž fakultní nemocnice je zatím v nedohlednu. Město Hradec Králové sice po dlouhých letech vybralo variantu, kterou chtělo převést do praxe, jenže zatím se pro stavbu nedaří získat platné územní rozhodnutí. Proti němu se totiž postavilo občanské sdružení Kruh pro občanskou společnost, které prosazuje jiné řešení celé lokality Mileta.

Magistrát vyšel KOSu vstříc například v otázce napojení nemocnice nebo Benešovy třídy, město naopak dál trvá na tom, že by pro chodce měly vzniknout podchody a ne přechody tak, jak požadoval KOS.

Primátor Alexandr Hrabálek za ODS vysvětlil, proč město na požadavek přechodů nepřistoupilo. Přecházet tam totiž budou především studenti.
„Jestli vidíte, jak ta křižovatka vypadá teď ve školním roce, když tam zastaví autobus a studenti chodí přes dopravní okruh, protože využijí 20 vteřin, kdy ten směr má červenou, a celý ten autobus přejde přes ten okruh a dokonce mimo přechod, tak si myslím, že je bezpodmínečně nutné, tento typ chodců pro jistotu převádět pod touto komunikací."

Právě plánované podchody zůstávají pro KOS jedním z klíčových sporných bodů, pokud se o nich ale bude ještě jednat, tak už mimo územní řízení.

autoři: Tomáš Lörincz , baj | zdroj: Magistrát města Hradec Králové
Spustit audio

Související