Obavy z kolon na dálnicích do Chorvatska se naplnily. Čeká se i několik hodin

1. srpen 2015

Řidiči směřující do Slovinska nebo Chorvatska musí počítat s několikahodinovým zpožděním. Na dálnicích v Rakousku, Slovinsku i Chorvatsku se od rána tvoří kolony dlouhé i desítky kilometrů. Dopravní komplikace se kvůli většímu počtu turistů očekávaly. Ve spolkových zemích Bavorsko a Bádensko-Würtembersko totiž začínají prázdniny.

„Provoz je velice špatný,“ konstatoval už před půl desátou ráno Petr Vomáčka z Ústředního automotoklubu ČR.

Nejhorším místem v Rakousku je Tauernská dálnice, a to ve směru ze Salcburku na Štýrský Hradec. Kolona před tunelem u Salcburku je dlouhá 10 kilometrů.

„Kolem Salcburku jsou i další kolony, a to ve směru z Německa. Taktéž jsou kolony na dálnici A9 kolem tří tunelů, a to zhruba šestikilometrové. Před tunelem Karawanken je pak dvanáctikilometrová kolona ve směru do Slovinska a ve směru ze Slovinska zhruba čtyřkilometrová,“ popsal situaci Vomáčka.

Kromě množství dopravy působí komplikace také občasné nehody.

Řidiči by měli vyrazit až zítra odpoledne

Problémy jsou také na hraničním přechodu mezi Slovenskem a Maďarskem na dálnici D2, a to kvůli nákupu dálniční známky. Řidiči, kteří ji nemají, musí čekat ve zhruba hodinové koloně.

Doprava kolabuje i v Chorvatsku. Asi nejhorším místem je obchvat kolem hlavního města Záhřebu. Přetížená je také dálnice A1, která vede k moři. Nejvíce pak u Záhřebu, kde dálnice ještě vede jak do Dalmácie, tak na Istrii.

„Pokud už jsou řidiči na cestě, budou muset vydržet v kolonách, protože i objízdné trasy jsou plné. A lepší je vydržet v koloně, protože je to rychlejší. Pokud si ještě mohou vybrat, jestli vyrazí dnes, nebo zítra, tak bych volil zítřejší odpoledne,“ doporučuje Petr Vomáčka z Ústředního automotoklubu ČR.

autoři: ČRo , lov
Spustit audio