Obama vyzývá imigranty, aby se přihlásili úřadům a stali se součástí Ameriky

21. listopad 2014

Americký prezident Barack Obama vyzval imigranty ve Spojených státech, aby se přihlásili úřadům. Šéf Bílého domu je odhodlaný bezproblémovým přistěhovalcům pomoci. Řekl to v projevu, ve kterém představil reformu imigrační politiky.

„Ve Spojených státech žijí nelegálně miliony imigrantů. Není v našich silách je všechny vystopovat. Každý, kdo tvrdí, že je možné všechny ty lidi deportovat, nepřemýšlí realisticky. Většina z přistěhovalců tu navíc žije dlouho, narodily se jim tu děti. Aby uživili rodinu, tvrdě pracují za mizerný plat," řekl Obama a pokračoval:

„Tito lidé mají stejné cíle a sny jako my a jsou součástí Ameriky.“

Prezident označil současný systém za nespravedlivý a nefunkční. Imigranti podle něj mají právo být součástí Ameriky, i když jen pokud budou dodržovat zákony. Pokud mají nárok být v Americe, z deportace prý strach míst nemusejí.

5 let v USA a děti

„Pokud jste v Americe více než pět let a máte děti s americkým občanstvím, zaregistrujete se. Jestli projdete kontrolou trestních záznamů a začnete platit daně, dostanete dočasné povolení k pobytu. Zdůrazňuji, že nabídka neplatí pro nedávno přicestovalé imigranty,“ uvedl Obama.

Vyzval také republikány, aby jeho reformu imigrační politiky schválili. Byli to však právě republikáni, kteří ve Sněmovně reprezentantů před časem zablokovali návrh Obamovy imigrační reformy.

Návrh sice byl k přistěhovalcům možná o něco shovívavější než ten současný, nemění to však nic na tom, že republikáni s Obamovými kroky nesouhlasí.

Předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner řekl, že Obama postupuje protiprávně. Jeho stranický kolega Michael McCaul dokonce postup prezidenta označil za protiústavní. Šéf Bílého domu jim vzkázal, že jen koná tam, kde Kongres neuspěl.

„Pro Baracka Obamu jde o příležitost, jak prosadit jeden ze svých zásadních volebních slibů. Kromě toho třeba slíbil zavřít Guantánamo, to se mu stále nedaří. Slíbil vystupňovat boj proti klimatickým změnám, to také pokulhává. Pravda, prosadil reformu zdravotního systému. Ale její první fáze byla poznamenána takovým šlendriánem, že to vlastně Obamovi ublížilo. Teď, co jeho demokraté prohráli listopadové volby, ztratili většinu v obou komorách parlamentu, nemá Obama co ztratit,“ říká zahraničně politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

„Problém je, že změny prosazuje prezidentskými dekrety. V demokracii by se takové změny neměly prosazovat prostřednictvím dekretů. Pokud možno by je měl schválit parlament,“ dodává Slezák.

autoři: mach , tpa , kov
Spustit audio