Obama povolil letecké údery v Iráku. Američtí vojáci se do země ale nevrátí, řekl

8. srpen 2014
Zprávy

Spojené státy povolily přesné letecké údery v Iráku. Na tiskové konferenci to řekl prezident Barack Obama. V této souvislosti ujistil, že americké pozemní jednotky se do Iráku nevrátí. Americké vojenské letadlo ze vzduchu už také shodilo jídlo a vodu uprchlíkům u města Sindžar na severu země. Podle OSN je na útěku asi 200 tisíc lidí.

„Jako vrchní velitel naší armády nedovolím, aby byly Spojené státy vtaženy do další války v Iráku. I když podporujeme Iráčany v boji proti těmto teroristům, americké bojové jednotky se do Iráku nevrátí,“ řekl na tiskové konferenci americký prezident.

K leteckým úderům dojde, pokud militantní skupiny budou pokračovat v tažení na kurdské hlavní město Irbíl anebo budou ohrožovat americké občany, kteří jsou na území Iráku. Spojené státy mají podle Obamy mandát zasáhnout na žádost irácké vlády.

„Máme možnost odvrátit masakr iráckých civilistů, a nemůžeme se tím pádem tvářit, že se nic neděje. Zodpovědnou a obezřetnou akcí můžeme předejít potenciální genocidě," prohlásil americký prezident.

Samotné letecké údery by znamenaly první bojovou akci USA v Iráku od roku 2011, kdy Washington ukončil osmiletou válku.

Před dvěma měsíci vyslal Bílý dům do Iráku malý tým vojenských expertů, kteří měli radit irácké vládě, jak zastavit postup islamistických bojovníků. I tehdy prezident vylučoval, že by mohl do země povolat pozemní jednotky.

Reaguje tak i na poměrně jasnou náladu mezi Američany. Jakékoli nasazení armády je pro obyvatele velice citlivá věc. Lidé jsou unaveni válkami v Iráku i Afghánistánu a další vojenské angažmá nijak nepodporují.

Před bojovníky z Islámského státu prchají statisíce Iráčanů. O jejich ochranu už prosil i papež František. Tisíce lidí se před postupujícími jednotkami skryly v okolních horách, kde jim hrozí dehydratace a vyhladovění.

USA shazují z letadel potraviny a vodu

Americké ministerstvo obrany potvrdilo, že letectvo shodilo uprchlíkům z náboženské sekty Jezídů balíky se zásobami potravin a vody. Příslušníci náboženské menšiny uprchli před milicemi na horu Sindžar a hrozí jim buď vyvraždění, nebo smrt hlady a žízní.

Podle některých zdrojů už ale Američané v Iráku jeden letecký útok podnikli. „Kurdové v tuto chvíli hlásí, že Američané už zasáhli, že bombardovali most v oblasti Mosulu, kudy ozbrojenci Islámského státu zásobují své jednotky ve frontové linii. Američané to zatím nekomentují," informuje Břetislav Tureček, vedoucí Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Praha.

Otázkou zůstává, zda čistě letecké útoky mohou extremisty z hnutí Islámský stát, kteří jsou prý ještě radikálnější než teroristický síť Al-Káida, skutečně významně oslabit.

„Extremisté mohou být zabiti, mohou být zničeny jejich základny na obsazených územích. Ale pokud to není doprovázeno pozemní akcí, mohou se zase velmi rychle vrátit,“ míní Břetislav Tureček a dodává:

„Část lidí bombardování podporuje, část ovšem varuje, že to nemusí být efektivní a že to tento problém nevyřeší definitivně.“

OSN vyzvala k podpoře

Kvůli situaci v Iráku večer mimořádně zasedla Rada bezpečnosti OSN. Útoky bojovníků z Islámského státu v Iráku odsoudila.

Členové rady zároveň ocenili snahu Iráku řešit humanitární pomoc pro vysídlené. Vyzvali také k podpoře tamních obyvatel a vlády.

„Vyzýváme mezinárodní společenství, aby podpořilo vládu a obyvatele Iráku. Aby udělalo vše pro zmírnění utrpení lidí, které zasáhl současný konflikt v zemi,“ řekl po zasedání britský velvyslanec při OSN Lyall Grant.

Bojovníci Islámského státu se včera v Iráku zmocnili další trojice měst nedaleko hranic s Kurdistánem, dobyli největší irácké křesťanské město Karákoš.

Sunnitští extremisté z hnutí Islámský stát na obsazeném území vyhlásili chalífát, ve kterém prosazují přísný výklad islámského práva a islámských zvyklostí.

Irák
autoři: lek , ves , kap , Olga Kořánková , msk
Spustit audio