Obama pohrozil Rusku dalšími sankcemi kvůli Ukrajině

29. srpen 2014

Spojené státy zvažují rozšíření sankcí proti Rusku. V reakci na nejnovější vývoj v ukrajinské krizi to prohlásil americký prezident Barack Obama, podle nějž Moskva pokračuje stále ve stejném kurzu jako poslední měsíce.

„Máme možnosti prohloubit či rozšířit ekonomické sankce,“ varoval americký prezident.

Ten chce o možných opatřeních jednat se spojenci příští týden na summitu NATO ve Walesu, možnost vojenské reakce na Rusko však za Spojené státy vyloučil.

Obama prý o vývoji situace na Ukrajině mluvil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Oba lídři se podle šéfa Bílého domu shodli, že za násilí na východě Ukrajiny je zodpovědné Rusko.

Čtěte také

„Rusko násilí podněcuje, Rusko poskytuje separatistům výcvik, zbraně, finance. Rusko opakovaně porušuje suverenitu Ukrajiny," prohlásil Barack Obama, který varoval Moskvu před dalšími důsledky.

Podle Severoatlantické aliance je na Ukrajině zhruba tisícovka ruských vojáků, kteří pomáhají separatistům.

Z toho Moskvu obviňuje i Kyjev. Ukrajinský prezident Petro Porošenko mluví dokonce o invazi a požádal mezinárodní společenství o pomoc.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na summitu v Minsku

„Amatérští žoldáci a příslušníci ruských sil se snaží organizovat protiútok na pozice naší armády. Je to velice složitá situace. Ale přesto ji můžeme dostat pod kontrolu. Zachováme chladnou hlavu a budeme postupovat se zdravým rozumem,“ uvedl Porošenko.

Kvůli situaci na Ukrajině v noci zasedala Rada bezpečnosti OSN. Ruský zástupce Vitalij Čurkin připustil, že v řadách proruských separatistů bojují i Rusové. Podle něj jsou to ale dobrovolníci.

„Vojáci mohou mít dovolenou, mohou jet na Ukrajinu, ale že by si s sebou vzali tanky, mobilní raketomety nebo obrněné vozy a bojovali, to mi přijde velice absurdní. Pokud by měli pěchotní zbraně, byli by tam sami, tak by se tomu dalo ještě věřit,“ říká publicista Jiří Just, který situaci sleduje z ukrajinského Kyjeva.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov znovu odmítnul účast ruských vojáků v bojích. Podle Kyjeva je ale zjevné, že rebely řídí přímo Moskva.

"Rusko předstoupilo před Radu bezpečnosti se snůškou lží. Manipulovalo, mlžilo a otevřeně lhalo,“ řekla americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová s tím, že Spojené státy budou se svými partnery spolupracovat na vytvoření silnějšího tlaku na Moskvu.

Prezident Barack Obama ale vyloučil americký vojenský zásah na východní Ukrajině. Ruský zástupce ve Spojených národech Vitalij Čurkin řekl agentuře Itar-tass, že Rada bezpečnosti není kvůli destruktivním snahám některých členů schopná krizi řešit.

Ohradil se zároveň proti tomu, že Rada zablokovala ruský návrh deklarace o zastavení palby. Podle litevské delegace se návrh nevěnoval řadě klíčových problémů.

Kvůli vyostření ukrajinské krize se dnes v Bruselu mimořádně scházejí také velvyslanci členských zemí NATO.

Sejít by se brzy měli i Porošenko s Obamou. Americký prezident potvrdil, že v září přijede jeho ukrajinský protějšek do Bílého domu.

autoři: lek , hbe , Michaela Vydrová , tpa , kov
Spustit audio