Oasis jdou po rozpadu z průměru do průměru

9. červenec 2013

Populární kapela Oasis, kterou britští novináři rádi označují za jednu z nejlepších skupin posledních dvaceti let, se kvůli neustálým neshodám bratrů Gallagherových rozpadla už v roce 2009. Liam i Noel si ale život bez hudby zjevně neumějí představit a oba dva už mají svoje vlastní kapely. Jejich skupiny Beady Eye a Noel Gallagher’s High Flying Birds jsou ale stejně průměrné jako samotní Oasis.

K rozpuštění britpopové kapely Oasis se schylovalo prakticky od začátku jejich kariéry a je vlastně s podivem, že k němu došlo až v roce 2009. První vážnější konflikty totiž dvojici bratrů Gallagherových potkaly už během prvního amerického turné v roce 1994. O rok později, při natáčení druhé desky (What’s The Story) Morning Glory? na sebe dokonce útočili kriketovými pálkami.

Rozepře vlastně nepřestaly nikdy, před čtyřmi lety ale nabraly nejvyšší obrátky. Dlouho se proslýchalo, že se Noel chystá kapelu opustit, ten to ale nějakou dobu vyvracel. V srpnu 2009 už mu ale trpělivost s mladším a divočejším bratrem definitivně došla. Po šarvátce v zákulisí, při které Liam Noelovi dokonce zničil kytaru, se Noel rozhodl. Další den vystoupil s prohlášením, ve kterém doslova uvedl, že „konečně s úlevou Oasis opouští“. Se svým bratrem, kterého označil za člověka s vidličkou ve světě polévek, už prý nebyl schopný vydržet ani o minutu déle.

02923811.jpeg

Liam reagoval svým klasicky arogantním způsobem. Prohlásil, že Noel, ačkoliv byl autorem většiny hitů Oasis, v kapele vůbec nehrál důležitou roli, a tohle svoje tvrzení podpořil zformováním nové skupiny. Se všemi zbylými členy Oasis za zády založil kapelu Beady Eye, která svoje debutové album vydala v roce 2011. Nahrávka nazvaná Different Gear, Still Speeding měla podle Liama fanouškům nabídnout něco úplně jiného než poslední desky Oasis. Nestalo se. Liam zůstal, jako ostatně celý svůj autorský život, uvězněný v roce1965 apředložil posluchačům velmi průměrnou směs rock’n’rollu s aranžérskými ozvuky 60. let. Desce ale chyběl jakýkoliv výraz a ani Liamovy naivní texty nevykazovaly žádné znaky originality.

Díky popularitě Liama se ovšem prodávala slušně, stejně jako druhá deska Beady Eye BE, která vyšla letos v červnu. Album produkoval Dave Sitek z TV On The Radio, oproti debutu má tedy nahrávka o něco originálnější zvuk. Ani ten ale nezachránil Liamovu neschopnost psát chytlavé písně, o které na desce opět ani nezavadíme. Nejzajímavější na celé nahrávce je nakonec asi fakt, že v supermarketech musí být obal desky překrytý kvůli zobrazení nahé ženy.

02923814.jpeg

Noel se založením vlastní kapely počkal o něco déle než Liam, konkrétně do roku 2011, kdy vznikla skupina megalomansky pojmenovaná Noel Gallagher’s High Flying Birds. V kapele, jejíž název má být poctou Jefferson Airplaine, kromě Noela Gallaghera působí třeba bývalý klávesista Oasis Mike Rowe nebo bubeník The Lemon Trees Jeremy Stacey. Ačkoliv ani eponymní debut High Flying Birds díru do světa neudělal, recenzenti museli uznat, že oproti Beady Eye je na tom Noelova kapela přece jenom o něco lépe. I tak ale nešlo o nic jiného než zacyklenou retro kytarovku beze stopy čehokoliv zajímavého.

Obě dvě kapely rozhodně mají v plánu ve vydávání desek pokračovat, především v bulvárních médiích se ale stále objevují zprávy, že může v budoucnu dojít i k obnovení Oasis. Otázka ale je, jestli by to vůbec mělo smysl – desky Beady Eye i High Flying Birds jsou veskrze průměrné, s odstupem času to ale můžeme říct i o většině desek samotných Oasis. Abychom ale nekončili pesimisticky – Liam nedávno sebevědomě prohlásil, že skladbu jako Get Lucky od Daft Punk by dokázal napsat za pět minut. Pokud svým slibům dostojí, třeba se alespoň půlka Oasis z věčného průměru na čas vyhrabe.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio