O zásadních věcech by mohli Češi rozhodovat v referendu, návrh zákona jde do sněmovny

11. březen 2016

Poslanci budou jednat o ústavním zákoně o referendu. Častější všelidová hlasování by občanům umožnila víc mluvit do dění v Česku. Změny přijde dopoledne do sněmovny podpořit taky prezident Miloš Zeman.

Češi hlasovali v referendu zatím jen jednou - o vstupu země do Evropské unie. Vládní ústavní zákon by umožnil podobná rozhodování častěji. Prezident Zeman referenda dlouhodobě podporuje.

Možnost lidí rozhodovat by podle Zemana dokonce mohla zlepšit reputaci některých politiků u veřejnosti:

„Pouze tehdy, zapojíme-li občany do aktivního politického života, k čemuž mimo jiné má sloužit zákon o obecném referendu, pouze tehdy se ti poslanci, případně ministři, začnou vracet alespoň do první poloviny preferenčního žebříčku.“

Za návrhem ústavního zákona stojí ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD: „Dát možnost lidem, aby na základě vlastní iniciativy, na základě petice, kterou podepíše minimálně 250 tisíc občanů, vyvolaly hlasování o zásadní otázce, kam by se měla ubírat česká společnost.“

Aby referendum platilo, musela by kladně nebo záporně odpovědět aspoň čtvrtina oprávněných voličů. Výsledek by byl pro ministry závazný. Proti uzákonění celostátního všelidového hlasování je dlouhodobě opoziční ODS.

Námitky má podle poslance Martina Plíška taky TOP 09: „Tento návrh ústavního zákona je také hrou na referendum z toho důvodu, že podle tohoto návrhu má být referendum závazné pro vládu, ale nikoli pro parlament. To znamená, vůle parlamentu by stála nad vůli občanů vyjádřenou v referendu.“ TOP 09 chce navíc při prezidentově projevu opustit jednací sál, protože ho nechce slyšet.

Naposled přišel Miloš Zeman do sněmovny loni v červnu. Dnes je to jeho čtvrtá návštěva.

Poslanci se dnes zřejmě vrátí také k debatě o pravomocích Nejvyššího kontrolního úřadu. Novela navazuje na ve Sněmovně už schválenou novelu Ústavy, která pravomoci NKÚ rozšiřuje.

S rozšířením pravomocí NKÚ na obce zásadně nesouhlasí opoziční ODS. Navrhla normu zamítnout, zatím se o tom ale ještě nehlasovalo. Na samosprávy by měl zákon dopadnout postupně od roku 2017 do roku 2021 v závislosti na počtu obyvatel. Zastupitelstva by také měla mít nově povinnost zaujímat ke kontrolním závěrům stanoviska.

autor: lej
Spustit audio