O víkendu třeba za velikonočními zvyky

22. březen 2002

První jarní víkend je před námi. Nevíte, co s ním? Můžete se vydat například hned na dvě premiéry loutkového divadla Minor. Zajímavé expozice pro vás připravili v galerii M+M v Hranicích na Moravě anebo v Masarykově muzeu v Hodoníně. Jedna se týká blížících se Velikonoc, druhá útrpného práva. Nebude chybět ani tip na swingové Šlitrovo jaro ani na výlet na Broumovsko. Naposledy v této sezóně se také dozvíte, jak je to se sněhem na našich horách.

Netradiční pohled na tradiční oslavy velikonočních svátků na vsi nabízí galerie M+M v Hranicích na Moravě. Expozici dominují symboly Velikonoc vyrobené různými technikami snad ze všech dostupných materiálů. Jak nám řekla galeristka Anna Musilová, výstava je uspořádaná jako starodávný hospodářský dvůr, tak jak dříve vypadal o svátcích jara.

Blížící se Velikonoce se odrážejí v řadě dalších expozic. Například v sobotu od 9 do 16 hodin připravilo ve všech svých prostorách Muzeum a Pojizerská galerie v Semilech tradiční Velikonoční jarmark.

Další program k blížícím se svátkům jara připravili také v Muzeu lidových staveb, tedy ve skanzenu v Kouřimi na Kolínsku. Zaměří se na obyčeje jako je vynášení smrti a přinášení nového létečka, pletení pomlázek anebo předvádění tradiční sváteční lidové tvorby.

Výlet do zoologické zahrady vždy zpříjemní volné chvíle. V té pražské zoo, v Tróji připravili na sobotu křtiny v zimě narozených zvířat, od 11 hodin. V poledne oslaví také 30. narozeniny Cilka, klisna koně převalského.

Výstavu obrazů některých domácích zvířat zachycených štětci mistrů 19. století připravila pro děti na sobotu Moravská galerie v Brně. Akci, při které děti budou v roli malířů i návštěvníků výstavy, nazvali "...pět psů, pět koček i pět myší...".

A ještě něco pro děti. Pražské loutkové divadlo Minor připravilo na víkend hned dvě premiéry. Jedná se o klasické klauniády. V sobotu to bude kabaret "Tlukot a bubnování aneb veliké putování" a v neděli pak "Hurá do Afriky...JaTyAhoj". Obě premiéry začínají vždy v 15 hodin. Jak nám řekla Lenka Studenková, po skončení představení připravili ještě Dětské dny.

Pokud nabídne první jarní víkend příjemné počasí, určitě řada z vás vyrazí na malou procházku. Vydat se můžete třeba na Broumovsko, kam vás zve Petr Doležel.

Trochu strašidelně možná na vás zapůsobí výstava v hodonínském Masarykově muzeu. Expozice představuje vše, co souviselo s útrpným právem a to hlavně katovské náčiní. Vystavené předměty na návštěvníky dýchnou tajuplnou atmosférou, tvrdí to alespoň autor Peter Futák.

Do historie útrpného práva se můžete podívat v Masarykově muzeu v Hodoníně až do konce května. V březnu mají v muzeu teď o víkendu otevřeno jen v neděli, od 1. dubna pak už po oba volné dny.

Teď tu mám tip pro příznivce swingu. Už v pátek začíná v Rychnově nad Kněžnou 9. ročník "Šlitrova jara". Jeho začátek obstará podle organizátora Jana Tydlitáta divadlo Semafor, které přiveze zpěvohru "Pokušení svatého Antonína".

Víte jak se předpovídá počasí? Pokud vás meteorologie zajímá, vydejte se do Českých hydrometeorologických ústavů, které pro vás v sobotu otvírají svoje dveře. Mezi 9. a 14. hodinou to budou pracoviště v Praze-Komořanech, na Libuši, v Plzni, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Ústí nad Labem, Brně a v Ostravě.

Pražská Výtopna Zlíchov připravila opět jízdy historickým vlakem. Pokud se bude chtít pokochat nezvyklým pohledem na Prahu a její blízké okolí, vězte, že historická mašinka vyjíždí z nádraží Praha - Smíchov vždy v sobotu a v neděli dvakrát - v 10 a ve 14 hodin.

Zvláštní vlak tažený parními lokomotivami vyjede zítra také z nádraží Přerov, odkud pojede přes Uherský Brod a Bylnici do Valašských Klobouk a pak zpět. Z přerovského nádraží souprava odjíždí v 7.30, z Klobouků se vrací zpět ve 13.15.

V magazínu tipů na víkend nabízíme se začátkem jara naposledy informace pro vyznavače lyžování. Sněhu na horách ubývá, středisek s dostatečnou pokrývkou je ale ještě dost. Více už Jaroslav Zvára.

0:00
/
0:00

Příjemný první jarní víkend přeje autor Petr Doležel.

autor: pet
Spustit audio

Více z pořadu