O víkendu třeba do středověku

4. červen 2004
Trendy

Doznívání Dne dětí, otevření unikátní cyklostezky a velkolepé oslavy vstupu do Evropské unie v Pardubicích - tak to je jen lehounký předkrm z víkendového menu, ve kterém si teď můžete zalistovat.

Nestihli jste v úterý oslavit se svými ratolestmi jejich červnový svátek? Nevadí. Vynahradit si to můžete zítra od 10 hodin ve středočeské Příbrami. V areálu Nový rybník se už na vás těší Magda Reifová a Petr Vacek z Kouzelné školky. Kromě toho organizátoři slibují soutěže, hry a projížďky na koních, souboje středověkých šermířů, ukázky práce hasičů, záchranářů a kynologů.

Na kolečkových bruslích provede zítra vpodvečer Pardubicemi zahraniční návštěvníky i místní primátor města Jiří Stříteský. Společná sedmikilometrová eurojízda na kolečkových bruslích je součástí oslav vstupu naší země do Evropské unie, které ve východočeské metropoli ale vypuknou už dnes. Lahůdku z pátečního programu vybírá mluvčí pardubické radnice Michal Zitko.

0:00
/
0:00

Pardubice budou Evropské unii patřit celý víkend. Čeká na vás třeba folklórní festival, festival Ostrovy uprostřed města, Zámecké slavnosti, Perštýnská noc, Aviatická pouť či folková přehlídka Slunovrat.

Slavnosti - však trošku rázu erotického - čekají zítra večer duchcovský zámek u Teplic. Vzpomínat tam budou na místního knihovníka, kterým nebyl nikdo menší než slavný svůdce žen Giacomo Casanova. Na zámek přijede přesně v 18 hodin a uvede premiéru divadelní hry Milana a Marie Petrovských Pradlenky páně Casanovy.

Dnes a zítra se Rudolfov u Českých Budějovic vrátí do doby své největší slávy, tedy do doby renesance. Dvoudenní Hornické slavnosti připomenou bohatou minulost, ale i činorodou současnost malého městečka. Kromě kostýmovaného průvodu, vystoupení nejrůznějších kejklířů, muzikantů, šermířů a divadelníků se můžete vypravit také na středověké tržiště. Jak slibuje jeden z organizátorů slavností Vratislav Klabouch, najdete tam nejen klasické řemeslné výrobky:

Hornické slavnosti hostí o víkendu Rudolfov u Českých Budějovic.

Toulat se Českým rájem můžete v rámci Líšenského pochodu. Organizátoři připravili trasy dlouhé od 7-mi do 54 kilometrů. Po cestě můžete obdivovat rozhledny na Kopanině a Kozákově, projdete se Klokočskými skalami, pokocháte se pohledem na hrady Rotštejn nebo Frydštejn. Start všech tras je zítra od čtvrt na sedm do jedenácti v Líšni.

Na vyhlídkové terase u Nepomuckého rybníka v Centrálním parku Prahy 13 bude zítra ráno slavnostně otevřena cyklistická stezka Greenways Praha - Vídeň. Je dlouhá přes 700 kilometrů a hned se na ní vydávají členové první propagační jízdy. Do cíle ve Vídni by měli dorazit 12. června. Po cestě budou odhalovat informační tabule a přidávat se k ním budou další cyklisté.

Hitem výstavy o olympijských hrách v Ostravě je stolní tenis pro nevidomé. Na rozdíl od běžného stolního tenisu se při něm používá chrastící míček, který musí nevidomí hráči údery speciální pálky dopravit do brány soupeře. Výstava o olympijských hrách v Ostravě potrvá do 17. června a přístupná je denně od 15:00 do 18:00.

A teď se vydáme na pražský Střelecký ostrov. V sobotu v poledne tam vypukne premiéra největšího chilloutové festivalu na světě - Big Chill. Organizátoři chtějí vytvořit pohodovu a odpočinkovou atmosféru s kvalitní hudbou, říká jeden z nich Filip Hrubý.

0:00
/
0:00

Chillout festival začíná v sobotu v poledne na Střeleckém ostrově v Praze.

Premiérou pohádky Aby to čert vzal v podání herců Hafan studia v neděli v 15 hodin v Kotvišti v pražské Podbabě zahájí svou plavbu loď Tajemství Divadla bratří Formanů. Zakotví celkem v 11 městech, například v Nymburce, Kolíně, Litoměřicích, Děčíne, Lovosicích a ve Štětí.

Plastikové modely všeho druhu si budete moci zítra prohlédnout v Technickém muzeu v Brně. O titul nejhezčí model se tam chystají soutěžit modeláři téměř z celé Evropy. Protože se v těchto dnech slaví vylodění spojenců v Normandii, bude samostatná kategorie vyhlášena i pro stroje, které byly využívány právě při bojových akcích této části druhé světové války.

autor: zub
Spustit audio

Více z pořadu