O test na protilátky proti koronaviru je zájem. Výsledky ale nelze jednoznačně interpretovat

9. prosinec 2021 15:54

Množství protilátek proti koronaviru si lidé nechávají zjišťovat i v písecké nemocnici. Hodnoty není problém změřit, interpretovat výsledek ale může být složitější. Hladina protilátek, která jednoho pacienta ochrání, druhému stačit nemusí.

Vzorky se vkládají do přístroje, který zkoumá protilátkové odpovědi proti koronaviru. „Na přední straně má dotykovou obrazovku. Na té se navolí, co chceme vyšetřovat, protože můžeme sledovat protilátky proti různým infekčním chorobám,“ ukazuje primářka oddělení klinické mikrobiologie nemocnice v Písku Věra Kůrková.

Tělo každého člověka, které se s infekcí setkalo, na ní reaguje. A právě tyto hodnoty dokáží zdravotníci změřit. „To, co chceme znát, je hladina protilátek proti danému infekčnímu onemocnění, v našem případě proti koronaviru,“ potvrzuje lékařka.

Čtěte také

Když si člověk chce nechat změřit protilátky, stačí odebrat krev. Laboratoř pak už množství snadno určí. Vyšetření má ale své úskalí. „U koronaviru nevíme, jaká je ta hladina protilátek, která by člověka stoprocentně chránila před onemocněním. To zatím nebylo nikde publikované. Lidé dostanou výsledek, je tam nějaké číslo, pokud je vyšší, napíšeme: pozitivní anamnestické protilátky. Tím říkáme, že se ten člověk někdy setkal s koronavirem, nebo je očkovaný,“ uvádí Věra Kůrková.

Většinou ale lidi zajímá, jestli mají protilátek dostatek pro to, aby je ochránily před onemocněním. „To my skutečně nejsme schopni při nejlepší vůli říct. Roli hraje věk pacienta, jeho zdravotní stav, roční doba, to je všechno důležité. U staršího člověka se předpokládá, že jeho schopnost tvorby protilátek není taková jako u mladého, takže ani vyšší hladina protilátkové odpovědi neznamená, že ho to ochrání, zatímco u mladšího člověka to stačit může,“ připomíná lékařka.

O testy protilátek je v písecké nemocnici zájem. Každý den zdravotníci vyhodnocují zhruba deset vzorků.

Spustit audio

Související