O svých 103. narozeninách Nicholas Winton pilotoval cesnu

Sir Nicholas Winton, který v roce 1939 zachránil 669 československých hlavně židovských dětí jejich přepravou do Anglie, oslavil v květnu své 103. narozeniny. Žije v anglickém městě Maidenhead v hrabství Berkshire na západ od Londýna. Oslava jeho narozenin 19. května se konala v rodinném kruhu. Ale vzpomněli si na něj také jeho čeští příznivci kolem filmaře Mateje Mináče, který o Wintonovi natočil už tři filmy.

Mináčův asistent Zdeněk Tulis přiletěl do Anglie se třemi českými studenty. Siru Nicholasovi chtěli dodatečně pogratulovat. Na soukromém letišti u Maidenheadu si pro něj navíc přichystali překvapení.

Tušíte správně – překvapení se týká létání. Na soukromém letišti White Waltham bylo pro sira Nicholase Wintona připraveno letadlo Cesna k vyhlídkovému letu. Šlo o dar českých studentů a filmařů k jeho 103. narozeninám.

Dar to byl skvělý, už proto, že sir Nicholas byl před druhou světovou válkou v Londýně členem aeroklubu, složil potřebné zkoušky a od té doby je majitelem pilotní licence. Bylo to pro něj skutečné překvapení?

„Vůbec nic jsem o tom nevěděl. Chtěl jsem si přivézt padák, který jsem dostal od dětí, ale zapomněl jsem na něj. Teď nevím, co s ním udělám,“ okomentoval to sir Nicholas.

Výlet snad bývalý letec neodmítne, doufal filmař

S otázkou, koho podobný dar vůbec napadl, mířím za organizátorem vzdušné dárkové akce, filmařem Zdeňkem Tulisem.

Sir Nicholas a jeho dcera Barbara

„Byla to společná záležitost tří studentů a mé maličkosti. Chtěli jsme podniknout výlet po západní Evropě. S Anglií mě nepojí nic než sir Nicholas Winton, proto jsem se rozhodl, že ho u té příležitosti musím vidět a pochopitelně mu popřát k narozeninám. Napadlo mě, že když bývalému letci nabídnu výlet, tak snad neodmítne. Neodmítnul,“ usmívá se filmař.

Zdeněk Tulis spolupracuje s režisérem Matějem Mináčem na filmech o siru Nicholasovi. Už jsou na světě tři.

Letiště White Waltham je základnou severolondýnského aeroklubu. Jak dlouho tady klub hospodaří? „Letištní plochu tady máme od roku 1928. Od roku 1935 se tady neustále létá. Za války tady byla základna pomocné vzdušné služby, která zajišťovala přepravu letadel z továren k frontové linii a pak zase zpátky do továren na opravy a podobně,“ vysvětluje ředitel aeroklubu John Walker.

Pilotem ve 103 letech

Výstup rytíře, nebo chcete-li, sira Nicholase do kabiny jednomotorové cesny vedle pilota se neobešel bez problémů. Nastupujte si do letadélka ve 103 letech. Slíbené schůdky tam nebyly, což se nelíbilo dceři sira Nicholase, paní Barbaře, která o otce vzorně pečuje.

Nástup do letadla se neobešel bez problémů

Nakonec všechno dobře dopadlo. Pomohl i pilot, absolvent gymnázia Martin Meloun. Paní Barbara však s otcem do cesny nasednout odmítla.

Naopak vůbec nic proti vyhlídkovému letu neměla lady Milena Grenfell-Bainsová, která byla v roce 1939 mezi dětmi, které sir Nicholas zachránil z protektorátu. Tehdy se jmenovala Milena Fleischmannová. A následoval úspěšný start.

Za půl hodiny byli zpátky na zemi. Lady Milena s nadšením hlásila, že sir Nicholas pilotoval cesnu skoro celou dobu letu. Jen přistání prý přenechal pilotovi. Přece jen mu ve 103 letech k něčemu byla jeho pilotní licence.

Některé zachráněné děti z protektoráty neodjely, ale odletěly

Sir Nicholas se jen smál svým širokým, dobráckým úsměvem. Bylo mi řečeno, že v roce 1939 zařídil odvoz československých dětí nejen vlakem, ale i letadlem. Zeptal jsem se ho na to.

Letadlo Cesna

„První děti, které z Prahy v roce 1939 odcestovaly, skutečně odletěly. Bylo to do Švédska prostřednictvím švédského Červeného kříže. Byl to složitý případ,“ vzpomínal sir Nicholas.

„Dostal jsem varování z britského vyslanectví, abych s dívkou, která to nabízela, nejednal, protože prý byla německá špiónka. Povolení pro vyvezení dětí do Švédska však měla, tak jsem s ní do toho šel. A děti do Švédska skutečně dostala. Vyšlo to,“ dodal sir Nicholas.

Kameramanem záznamu vzdušného daru byl pan Michal Najský. Myslím, že i televizní diváci se mají na co těšit.


Zvětšit mapu: soukromé letiště White Waltham

autor: mkc
Spustit audio