„O státní vyznamenání už nemám zájem,“ říká Jiří Brady

ROZHOVOR Prezident Miloš Zeman nemá v úmyslu udělit státní vyznamenání bývalému vězni Terezína a Osvětimi Jiřímu Bradymu, který žije od 50. let v Kanadě. Ministr kultury Daniel Herman, který je blízkým příbuzným Bradyho, předložil důkazy, které podle něj svědčí o tom, že prezident ocenění zrušil kvůli Hermanově schůzce s dalajlámou.

Pane Brady, Vy jste přijel do Prahy, protože jste očekával, že budete 28. října oceněn Řádem Tomáše Garrigua Masaryka, ale teď, v pondělí 24. října, to vypadá, že z ocenění asi nic nebude. Jste z toho smutný?

Hrozně. (smích)

No ale smějete se.

Já jsem už dostal tolik vyznamenání, že jestli dostanu ještě tady, nebo ne, tak to je úplně jedno. Dostal jsem od německého prezidenta, od ontarijské vlády, královny Alžběty a tak dále. Ale bylo by příjemné, kdybych to dostal taky ze své mateřské země. Ale já jsem nepřijel kvůli tomu. My jsme přijeli na týden do Portugalska, protože tam jsem nikdy nebyl, a potom jsme chtěli sem na návštěvu. Manželka mi říkala: ‚Prosím tě, co tam budeš 10 dní dělat?‘ No, a jak to teď vypadá, tak se svět roztrhl, protože tomu není konce.

Všichni s Vámi chtějí mluvit.

Všichni, každý s námi chce mluvit a já to skoro těžko zvládám, protože je toho moc.


Já jsem už dostal tolik vyznamenání, že jestli dostanu ještě tady, nebo ne, tak to je úplně jedno. Dostal jsem od německého prezidenta, od ontarijské vlády, královny Alžběty a tak dále. Ale bylo by příjemné, kdybych to dostal taky ze své mateřské země. JIŘÍ BRADY

V této situaci se za Vás postavilo poměrně mnoho osobností a vyzývají prezidenta republiky, aby Vám ten řád v pátek přece jen udělil. Předseda parlamentu, premiér, nejrůznější poslanci… Myslíte si, že prezident ještě změní svůj postoj a řád Vám udělí?

To Vám nemůžu říct, protože to záleží na něm, ale já prostě už nemám zájem, protože mám tolik nabídek – od olomoucké univerzity, klíč města Prahy a podobně. Je prostě neuvěřitelné, co se děje.

Takže v pátek večer 28. října už má Jiří Brady jiný program, na Pražský hrad nepůjde.

Rozhodně na Hrad nepůjde.

Abych celou věc zopakoval: bylo to tak, že Vám 12. října do Kanady volal Jindřich Forejt z Kanceláře prezidenta republiky a sdělil Vám, abyste se připravil na to, že obdržíte 28. října z prezidentových rukou státní vyznamenání. Je to tak správně?

Ano, je to správně. Vysvětlil mi i detaily, jak to bude – že v 6 hodin budeme s prezidentem, u toho může být jen jedna osoba, potom bude generální zkouška v 7 a v 8 hodin bude předávání. Tam můžu mít další dva lidi a poté na recepci ještě několik lidí.

A ten telefonát jste bral Vy osobně?

Bral jsem to já osobně, byl jsem překvapený. Pak jsem to řekl manželce, ta volala zpátky panu Forejtovi, aby to potvrdila a ještě chtěla vědět další detaily. Kdyby se někdo divil, jestli skutečně mluvím pravdu, tak mám e-mail z doby už asi měsíc před tím, když se Daniel Herman setkal s prezidentem na slovenském vyslanectví. Druhý den mi psal, jak ho překvapilo, že před dvěma svědky řekl, že mně dá ten řád, ale když on se sejde s dalajlámou, že mi to sebere.

Já bych se vrátil k tomu 12. říjnu, kdy Vám volal pan Forejt. Vaše manželka, když přišla domů, tak se chtěla přesvědčit, jak to s tím pozváním přesně je, takže telefonovala zpátky. A tím odpadá teorie, že by to třeba byl jenom nějaký hloupý vtip, že by si z Vás někdo chtěl vystřelit, protože Vy jste to vlastně potvrdili tím zpětným hovorem do Prahy.

Jiří Brady (vpravo) se po příletu 23. října přivítal na pražském Letišti Václava Havla se svým synovcem a ministrem kultury Danielem Hermanem.

Anebo že jsem senilní a že jsem nerozuměl. (smích) Takže možná jsem, ale ona Vám to může potvrdit.

A nebyla domluva taková, že se tady v Praze ještě s někým z Kanceláře prezidenta republiky před 28. říjnem setkáte, abyste se dozvěděli podrobnosti?

Ano. On mě požádal, ať se s ním spojím, až se zde objevím, abych se s ním sešel a on by mi pak řekl detaily.

A to už se nestane. Vy na Hrad, předpokládám, nepůjdete, protože nemáte důvod.

Ano.

Takže je to tak, že pan Forejt z Kanceláře prezidenta republiky Vám zatelefonoval, tohle všechno Vám oznámil s tím, že se ještě spojíte, až budete v Praze, a od té doby už se Vám neozval?

Zatím se nikdo neozval, ne. Takže to oficiálně nevím.

A kdyby třeba teď zavolala Kancelář prezidenta republiky a řekla, že s Vámi počítá, tak Vy byste řekl, že už mají smůlu?

Že už mám další program, takže nemohu.


Kdyby se někdo divil, jestli skutečně mluvím pravdu, tak mám e-mail z doby už asi měsíc před tím, když se Daniel Herman setkal s prezidentem na slovenské vyslanectví. Druhý den mi psal, jak ho překvapilo, že před dvěma svědky řekl, že mně dá ten řád, ale když on se sejde s dalajlámou, že mi to sebere. JIŘÍ BRADY

Řekl byste o sobě, že jste vlastenec?

Já myslím, že ano, ale už 65 let žiji v Kanadě, takže už jsem tam opravdu doma, ale srdce je pořád tady. Vždycky hrozně rád přijedu a mám zde moc dobré kamarády a příbuzné. Rád to tu ukazuji svým dětem a moje dcera se tu před rokem vdávala.

A budete vlastenec, i když nedostanete to státní vyznamenání?

Já myslím, že to s tím nemá nic společného.

Na Vaši podporu se narychlo organizují různé akce. Mladí lidé z Terezínské štafety mají třeba zítra setkání v Praze, olomoucká univerzita, jak už jste říkal, oznámila, že Vám udělí svoje ocenění, brněnská radnice má plán, že Vás vyznamená. Sledujete, co se kolem Vás teď děje?

To se nedá sledovat, protože je toho tolik, že je těžké vůbec to přijmout. Je toho hodně.

Ale předpokládám, že Vás to těší.

To rozhodně ano. Neuvěřitelně.

Myslíte, že budete mít možnost se některých akcí na Vaši podporu osobně zúčastnit?

No rozhodně, na Staroměstském náměstí v Praze. V Brně mi to asi nevyjde, ale z Olomouce řekli, že mi ocenění předají právě tady.

Kromě jiných ocenění jste v roce 2013 získal Záslužný řád Spolkové republiky Německo. Nebyl jste tehdy překvapený, že Němci, v jejichž zemi se kdysi nacismus zrodil, Vás oceňují?

Němci se po válce chovali lépe než mnoho jiných. Třeba Rakušané to nikdy nepřiznali, kdežto Němci přiznali vinu. Mám nejlepší přátele i Němce, protože to jsou lidi, kteří za to nemůžou a nemá cenu je vinit. Když jste na někoho zlý, tak vás to jenom dráždí. Já nemám důvod.

Jiří Brady

Takže Vy jste Němcům odpustil, nebo jste vůbec neměl potřebu jim odpouštět?

Ne, to neříkám, že odpustil. Odpouštět za to, co bylo, ti nacisti, to ať se zeptají mých rodičů, ať jim odpustí oni. Ale ty nové, kteří s tím nemají nic společného, nemá cenu nenávidět.

Já bych se ještě poslední otázkou vrátil k tomu státnímu vyznamenání, které Vám podle názoru mnohých osobností v České republice patří, ale které Vám prezident v tuto chvíli nechce udělit. Nebudete zklamaný, když ho nedostanete, také z toho hlediska, že Němci Vám dali státní vyznamenání, ale Češi se k tomu nějak nedokáží odhodlat?

Já si nemyslím, že jsou to Češi – já myslím, že je to jen část. A právě naopak, je neuvěřitelné, kolik lidí se kvůli tomu zlobí, nebo vidí, že je to chyba. Já dostávám tolik pozitivních e-mailů, že bych tomu nevěřil.

POSLECHNĚTESI CELÝ ROZHOVOR S JIŘÍM BRADYM >>

autoři: pdu , jpr
Spustit audio