O 'skutečné dárky' měli Češi zájem. Chudým lidem přispívali hlavně na zvířata

24. prosinec 2015

Kozu, ovci nebo třeba měsíc doučování mohli lidé letos darovat v rámci projektu Skutečný dárek. Tyto dary jsou určené pro obyvatele chudých zemí. Podle ředitele humanitární společnosti Člověk v tísni, která projekt připravila, byl tradičně největší zájem o zvířata.

Na webu skutečného dárku si mohou lidé vybrat, na co chtějí přispět. Po zakoupení dárku pak dostanou certifikát.

V nabídce lze najít třeba „veselou kozu“ za 900 korun, měsíc doučování za 400 korun, školní pomůcky pro sedm dětí za 150 korun nebo oslíka s povozem za 7500.

A připojené je i vysvětlení, jak dárek pomáhá. Například že zvíře znamená pro chudou rodinu mléko a zdroj příjmů nebo že vzdělání zlepší dítěti vyhlídky na budoucnost.

„Jako tradičně byl největší zájem o zvířata, protože jsou prostě zábavná, zajímavá, ale lidé nakupují, a tím podporují, například i to učení nebo vzdělávání, kanystry na vodu… Obecně se spíše prodá větší počet levnějších dárků než těch dražších, to je pochopitelné,“ uvedl v rozhovoru pro Radiožurnál ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

Zájem byl podle něj velký. „Nemám přesné statistiky, ale tisíce a tisíce lidí se rozhodly využít možnosti darovat certifikát skutečného dárku a pomoci tak v rozvojových zemích,“ podotkl Pánek.

Člověk v tísni – a zdaleka ne jen přes „skutečné dárky“ – v současnosti pomáhá ve více než dvou desítkách zemí. Podle Pánka nyní zejména na východě Ukrajiny a na severu Sýrie.

V Sýrii, v „kapse“ mezi jednotkami syrské armády, Islámským státem a Tureckem se prý společnost každý měsíc stará asi o 180 tisíc lidí.

„To znamená taková dvě větší česká města. Tak, aby ti lidé, když už v té mizerné situaci žijí, když čelí nebezpečí, aspoň měli základní potraviny a základní potřeby pro život. Pokud je mít nebudou, tak je pravděpodobné, že značná část z nich vydá na sever do Turecka a část pak také do Evropy,“ dodal Pánek.

autor: ČRo
Spustit audio