O prezidenta na křídovém papíře není zájem. Zemanovy portréty seženete ve výprodeji

Portréty prezidenta Miloše Zemana určené školám nebo úřadům jsou ve slevě. Prodávají se za 20 korun, tedy za polovinu původní ceny. Důvodem je nadbytek fotek. Tisícovky jich leží ve skladu i přesto, že jich firma vytiskla méně, než v případě předchozích prezidentů, tedy Václava Klause a Václava Havla.

„Tady máme plakáty pana Zemana. Po počáteční vlně samozřejmě neexpedujeme takové množství jako na začátku. Toto nám tu zůstalo,“ ukazuje Milan Zwiefelhofer ze společnosti Sevt, která tiskne portréty prezidenta republiky. „Je tu necelých 8 tisíc plakátů Miloše Zemana,“ popisuje.

Plakát s podobiznou prezidenta na křídovém papíru vyjde zájemce na 19,50 korun. „Čekali jsme větší poptávku. Ta se odhadovala podle předešlých tisků Václava Havla a Václava Klause. Kvůli menšímu zájmu jsme tedy dali plakáty do slevy. Nabízí se za poloviční cenu,“ vysvětluje.

Portréty Václava Havla a Václava Klause nechala firma tisknout v nákladu 50 tisíc kusů. „Pana Zemana v nákladu 20 tisíc, což ani neodpovídalo poptávce,“ prozrazuje ještě Milan Zwiefelhofer.

Čtěte také

Politika do školy nepatří, tvrdí ředitelka

Z 20tisícového nákladu se prodalo 12 tisíc kusů. Prezidentská kancelář to nechce komentovat. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka nejsou důležité počty prodaných fotek, ale počty lidí, kteří přicházejí na setkání s prezidentem v jednotlivých krajích. Jednou ze škol, kde portrét Miloše Zemana nevisí, je třeba pražském gymnáziu v Truhlářské ulici.

„Podle mě politika do školy nepatří. Ty doby, kdy nám viseli prezidenti a tajemníci ve školách, jsou dávno pryč. Myslím, že se na nás nikdo zlobit nebude,“ uvedla už dřív ředitelka školy Jitka Kendíková.

Zákon, který by to školám nebo úřadům přikazoval vyvěšení portrétu prezidenta, neexistuje. Všichni se tak rozhodují dobrovolně a třeba i s přihlédnutím ke své finanční situaci. Některé školy začaly obrazy sundavat na začátku roku 2013, kdy byl prezidentem Václav Klaus. Protestovaly tak proti jeho amnestii.

autoři: šše , hla
Spustit audio