O práci v OKD přijde přes devět set lidí. Osudy horníků jsme sledovali celý rok

4. duben 2017

Důl Paskov má dlouhodobě nejvyšší náklady na těžbu a v posledních desetiletích byl téměř neustále ve ztrátě. Těžilo se v něm ale dál, uhlí v šachtě je kvalitní a vhodné k dalšímu zpracování. Je ale hluboko, v nízkých slojích a obtížně se dobývá.

Už před dvaceti lety v roce 1996 hlásilo vedení OKD ztrátu dolu Paskov ve výši 400 milionů korun. Z toho důvodu se také už tehdy rozhodlo, že důl zavře. Pak se ale ceny uhlí zvedaly a těžba na Paskově se prodloužila.

Čtěte také

Po roce 2010, kdy nastal pád cen uhlí, byla otázka ztrátového dolu opět na stole. Odboráři a vedení OKD opakovaně jednali s vládou o pomoci s částí nákladů, hlavně pokud jde o peníze pro horníky a na programy pro jejich rekvalifikaci. Nakonec se o uzavření dolu rozhodlo v loňském roce, kdy celé OKD skončilo v insolvenci kvůli dluhům.


Seriál
Celý týden strávíme s horníky na dole OKD - Paskov. Reportér Ivan Studený totiž řadu měsíců sledoval osudy horníků ze šachty, kde se bude těžit uhlí už jen pár dnů.
1. díl k poslechu >>
Být zaměstnancem OKD znamenalo od minulého roku nejistotu. Pětatřicetiletý důlní elektrikář Petr z Havířova fárá pod zem teprve pět let. Vypráví nejen o nejistotě, ale i o hornické partě.
2. díl k poslechu >>
Koncem května 2016 zhoustla atmosféra kvůli unikým údajům s výplatami horníků. „Někteří mě hodně překvapili. Za práci, kterou dělají, berou hodně a nejsou důlní,“ říká horník. O pár týdnů později už Petr na dole nepracoval.
3. díl k poslechu >>
Navštívili jsme přímo důl Paskov. Narážeči jsou lidé, kteří do podzemí dopravují horníky a materiál. Většině zaměstnanců už je jasné, že s nimi firma nepočítá.
4. díl k poslechu >>
Navštívili jsme pravou hornickou hospodu. Dříve bylo normální, že horníci mezi doly putovali. „Paskováky“ však ostatní horníci nepřijímají, mohou podle nich za úpadek OKD.
5. díl k poslechu >>
Asi jen 200 horníků se rozhodlo pokračovat v práci jinde. Jaká atmosféra provázela poslední fárání na dole Paskov?

Šanci najít si jinou práci většina horníků má. Z devíti set lidí, kteří skončí, je přibližně stovka v administrativě. Ti mohou pracovat kdekoli, nebo se bez problémů rekvalifikovat. Přímo horníkům pak nabídlo vedení firmy pět set míst v ostatních šachtách, kde těžba pokračuje. Šanci využilo jen dvě stě z nich.

Zatímco Paskov je na Frýdeckomístecku, zbylé doly jsou na Karvinsku. To pro řadu lidí znamená dojíždět o desítky kilometrů dál. Řada z nich také nechtěla do jiné party horníků. Mezi „paskováky“ a „karviňáky“ existuje dlouhodobě jakási averze a nedůvěra vůči vedení.

Klíčové události pro další život firmy by se měly odehrát letos v dubnu a květnu. Už 10. dubna předloží věřitelům vedení OKD návrh reorganizačního plánu a zároveň i nabídky strategických partnerů, jež by měly pomoct OKD zachránit.

Dvě nabídky jsou od soukromníků, údajně jsou ale slabé a neodvrátily by bankrot OKD. Proto nakonec po předchozím odmítnutí chce ještě v příštích dnech jednat o vstupu do OKD opět vláda. Ministr financí navrhuje, aby státní Prisko nabídlo za OKD 80 milion korun.

Velké části z nynějších paskovských horníků už táhne na padesát let a mají dřiny v dole dost. Vzhledem k tomu, že mohou dostat vládou schválenou rentu 8 000 korun měsíčně a odstupné dle délky zaměstnání 4 až 11 měsíčních platů, vyplatí se jim najít lehčí práci a v 55 odejít do předčasného důchodu.

autoři: jch , jkl , jaw
Spustit audio