O památník československým vojákům v Cholmondeley se starají Britové

V Británii je celá řada míst spojených s historií československého zahraničního odboje za 2. světové války. Prominentní pozici mezi nimi zaujímá zámek Cholmondeley s velkým parkem. Nachází se v hrabství Cheshire, asi 320 kilometrů na severozápad od Londýna. V létě 1940 tam tábořili českoslovenští vojáci, kteří se po kapitulaci Francie přeplavili do Británie.

Jako první přišlo do Cholmondeley po pádu Francie v červenci 1940 kolem 30 spojařů československé armády. Byl mezi nimi i František Kaplan, dnes 88letý plukovník ve výslužbě, který bydlí se svou anglickou manželkou nedaleko. Jak se tehdy se svým útvarem do Anglie dostal?

„Byli jsme první, kteří opustili francouzské území. Nejeli jsme však do Agde jako zbytek naší armády,“ vzpomíná František Kaplan. „Náš velitel se chtěl dostat z Francie co možná nejdřív, tak jsme hledali místo na západním pobřeží a dostali jsme se do Bordeaux, kde nám dopoledne slíbili loď. Když jsme se však odpoledne vrátili, byl přístav na rozkaz Němců uzavřen.“

Nakonec se jim podařilo dostat se do přístavu Le Verdon, kde našli loď. „Náš velitel se rozhodl, že nemá cenu jezdit do Anglie, protože tam budou Němci dřív než my. Měli tam totiž blíž. Tak jsme se vydali na cestu do Kanady,“ pokračuje František Kaplan ve vyprávění.

Zámek Cholmondeley

Po dvou dnech plavby se však z rozhlasu dozvěděli o prohlášení prezidenta Beneše, že se československé jednotky budou tvořit na půdě Velké Británie. Podařilo se jim přesvědčit kapitána lodi, aby otočil, a zamířili do Anglie.

Ve velkém zámeckém parku v Cholmondeley je centrálním bodem památník československým vojákům, kteří za války položili život za svobodu své vlasti. Je to dílo Franty Bělského, který v československé armádě za války také sloužil. Přímo u památníku mi předseda Československé obce legionářské v zahraničí Bob Robertson vyložil, jak se do spolupráce s Čechoslováky zapojil.

„Když byl lord Cholmondeley postižen mozkovou mrtvicí, požádal jednoho člena místního zastupitelstva a mě, zda bychom se starali o Čechoslováky přijíždějící každým rokem ke zdejšímu památníku. Od té doby jsme s pomocí peněz od Joa Nováka a několika dalších – včetně místní farnosti – položili dlažbu, natáhli řetěz kolem památníku a nakonec jsme ve sběrně starého železa našli kovový plot, koupili jsme ho a nechali upravit pro tento prostor,“ vysvětluje.

Lord Cholmondeley byl otcem nynějšího markýze, jehož matka, lady Lavinia, na zámku bydlí. Mezi českými a slovenskými návštěvníky, kteří se sem jezdí poklonit památce padlých, je velmi oblíbenou hostitelkou. Obětavost lady Lavinie Bob Robertson oceňuje, stejně jako plukovník Kaplan.

Rozsáhlý park u zámku Cholmondeley

Naposledy se u Bělského památníku sešli hosté z České republiky v neděli 4. července, těsně před 70. výročím příchodu československých vojáků do Cholmondeley. Československá obec legionářská v zahraničí má nyní na 130 členů.

„Máme s Angličany velmi dobré vztahy. A když bylo vzhledem k našemu věku nutné, abychom předali vedení obce legionářské v zahraničí mladým, předali jsme to Angličanům. Slíbili nám, že budou v tom, co jsme tady dělali, pokračovat. A nejen oni, ale i jejich potomci,“ uzavírá František Kaplan. Budoucnost památníku československým vojákům v Cholmondeley je tedy zajištěna.


Zvětšit mapu: zámek Cholmondeley, Velká Británie
autor: mkc
Spustit audio