O lásce k létání a křehkosti lidské svobody je Narušitel, nový film talentovaného Davida Baldy

22. leden 2019

Dnes si budeme s našimi hosty povídat o novém českém filmu Narušitel, který právě tento týden míří do českých kin. Natočil jej mladý talentovaný filmař z Hradce Králové David Balda. A s ním je v našem studiu také herec Pavel Neškudla, který si ve filmu zahrál jednu z hlavních rolí. 

Premiéra filmu bude v úterý 22. ledna?
Ano, slavnostní premiéra je v úterý 22. ledna v pražském kině Lucerna a do dalších českých kin jdeme 24. ledna.

Jaké jsou pocity? Je tam nervozita, nebo se naopak už nemůžete dočkat a těšíte se?
Dnes začala být trošku nervozita, protože vše finišovalo. Ale já myslím, že je to příběh, který měl být zfilmován. Teď uvidíme, jestli se bude lidem líbit.

Zleva: David Balda a Pavel Neškudla ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Davide, vám je 18 let. S kamerou jste začal pracovat už někdy ve svých 11 letech. Filmařinu jste měl jako velký klukovský sen. A ono se to pomalu začalo plnit. Připomeňte některé vaše filmy?
Začínal jsem dokumentem Historie jednoho letadla, to bylo o mém dědovi. Byl to krátký dokument. A tím, že začal vyhrávat nějaké nezávislé soutěže, tak mě to nakoplo do další práce. Potom jsem udělal středometrážní film Pomsta. A pak Nevinnou krutost, to byl film o nelegálních psích zápasech. V roce 2017 jsem se oklikou vrátil k onomu příběhu mého dědečka. Začal jsem jej a jeho kamarády zpovídat a dostával jsem z nich zajímavé historky. Se scénáristou Petrem Kultem jsme zjistili, že je to strašně zajímavá látka a začali jsme utvářet příběh. Z něj potom vznikl film Narušitel.

Děda viděl svůj příběh na plátně a byl strašně dojatý. Doufám, že se hlavně pilotům bude film líbit.
David Balda, osmnáctiletý režisér filmu Narušitel

David měl tedy od dětství svůj filmařský sen. Pavle, také jste chtěl být od malička hercem?
Ne, ke mně to přišlo úplnou náhodou, dalo by se říct. Na základní škole v Pouchově dělali nábor do Divadla Jesličky, nynějšího Divadla Josefa Tejkla, kdy potřebovali sehnat lidi. A jeden z mých nejlepších kamarádů tam už chodil do divadelního kroužku. Tak jsem si říkal, proč bych to taky nezkusil. A od té doby jsem tam zůstal.

Jak jste se vy dva poznali? Až při natáčení filmu?
Ne. Já hostuji v hradeckém Klicperově divadle a mojí první inscenací byl Unisex v režii Davida Drábka. A David Balda k té hře tomu dělal filmový trailer. Tam jsme se potkali poprvé, jestli se nepletu. Ale má role v tom představení byla hrozně malinká, tak jsme se skoro vůbec nestřetli, ale od té doby už jsme o sobě věděli.

Gripenem chrání náš vzdušný prostor. A při akrobatických letech si užívá v letadle víc volnosti

Gripen a The Flying Bulls Aerobatics Team

Naším hostem je dnes člověk, který má možná nejkrásnější kancelář na světě. Každopádně z ní má určitě nejkrásnější pohled na svět. A jeho povolání je mu zároveň i největším koníčkem. Vojenský pilot Stanislav Čejka, který v práci létá na vojenských stíhačkách JAS-39 Gripen a ve volných chvílích sedí za kniplem akrobatického speciálu ve skupině The Flying Bulls Aerobatics Team.

Koho Pavle hrajete ve filmu Narušitel?
Pilota Vladislava Kučeru, mladší verzi dědečka Davida Baldy.
A David Balda doplňuje: Ta postava je složená ze tří pilotů. Můj děda a další dva jeho kamarádi, kteří s ním sloužili. Ti mi poskytli zbytek příběhu.

Tak si pojďme říct, o čem film vlastně je. Váš dědeček, Davide, byl armádní pilot?
Ano, armádní stíhací pilot. A náš film je o touze k létání, touze po svobodě. Je tam kontrast služby v armádě a sledování StB. Zkrátka normalizační doba. Je to příběh Vladislava Kučery, který se zamiluje létání, chodí do Svazarmu a později létá i v armádě. A sledem různých okolností mu prostě nezbyde nic jiného, než se pokusit o úlet.

Herec Pavel Neškudla, režisér David Balda a herec Jiří Dvořák

A proč Narušitel?
Narušitel je to proto, že když přeletělo letadlo ze západu, tak narušilo naši státní hranici, tzv. čáru. A postava Vladislava Kučery během filmu slouží v armádě a startuje právě na ty narušitele a nutí je přistát. To je ochrana hranice, i když je to dnes trošku rozporuplné. Nicméně v průběhu filmu se on sám stane narušitelem tím, že se pokusí o úlet.

On tedy těm pilotům, kteří narušili náš vzdušný prostor, říkal, vy jste narušitel, následujte mě. To vás muselo ohromně bavit, když to děda vyprávěl.
Jasně, tak já hlavně s dědou létám odmala. Létali jsme po letištích a on mi vyprávěl, to bylo nádherné. Oni jsou piloti takoví elegáni. To prostředí je velmi zajímavé a mě vždy fascinovalo.

Stanislav Zindulka ve filmu Narušitel

Jsou to skuteční a rovní chlapi.
Ano a strašně skromní. Byl strašný problém je přesvědčit, aby s námi točili. Říkali, o nás nic netočte. Ale jsou to skvělí lidé.

Pavel Neškudla skoro celý film herecky odtáhnul. Hraje hlavní postavu vašeho dědečka, zamlada v letech 70. a 80. letech minulého století. A muzikant Michal Hrůza vám napsal titulní píseň. Světem se jmenuje. To je také hodně zajímavé.
Ano, je to taková zajímavá historka. Já jsem dlouho nevěděl koho oslovit pro tu hudbu. Potom už jsem zoufale volal Jiřímu Dvořákovi, protože vím, že se v tom pohybuje a ten mi doporučil Michala Hrůzu. Já jsem Michalovi asi v pět odpoledne zavolal, v sedm jsem mu poslal film, on si ho v devět pustil, v jedenáct mi zavolal a do jedné do rána jsme se domluvili. Takže to byla taková rychlá spolupráce.

Životní příběh válečného pilota plk. Josefa Koukala, účastníka bitvy o Velkou Británii

Piloti 310. stíhací perutě RAF před letounem Hawker Hurricane Mk I v Duxfordu, Cambridgeshire (7. září 1940)

Český rozhlas Hradec Králové zmapoval životní příběh válečného pilota plk. Josefa Koukala, účastníka bitvy o Velkou Británii. Oslovili jsme potomky odvážného Východočecha. 

Tedy byl také zapálený pro tento film.
Byl. Za dva dny už mi zpíval do telefonu onu titulní písničku a ptal se mě, jestli se mi líbí. Řekl jsem že je to krásné a odpověděl, tak já to za hodinu nahrávám. A bylo to. Rychlovka. Ale skvělý, zlatý člověk.

Musíme připomenout, že ve filmu kromě Pavla Neškudly hrají také známá a velká herecká esa. Jako jsou třeba Petr Kostka, Stanislav Zindulka, Jiří Dvořák nebo Veronika Arichteva. Jak se vám je podařilo získat?
Všechny samozřejmě zajímalo to létání. A potom když jsem poslal scénář, tak se rozhodli, že do toho jdou.

Z natáčení filmu Narušitel

A když jste jim řekl, že vám je 17 let?
Byli trošku nervózní. Ale myslím, že když pak přijeli a uviděli, že se ve filmu angažuje také pan Zindulka, tak ta nervozita z toho, že jsem tak mladý, opadla.

Co Jiří Dvořák? Protože z toho natáčení údajně vzniklo velké přátelství mezi vámi dvěma?
Ano. On je charismatický a také skvělý člověk, hodně nám pomohl. Jsem strašně rád, že v tom filmu hraje. Měli jsme nějaké kontrolní projekce a prostě Jirkovi to člověk věří. Ani nevnímá, že je to Jiří Dvořák, ale prostě věří mu tu postavu. Je to skvělý a precizní herec. Ještě taková stará škola, i když není samozřejmě nijak starý. Ale je to stará dobrá herecká škola.

Režisér David Balda se svým dědečkem Vladislavem Baldou

Byl přeci jen ten váš věk 18 let někdy při natáčení překážkou?
Určitě, občas ano. Ale hodně lidí nám pomohlo.

Film je na světě. Jak jste natáčeli letecké scény, které jsou ve filmu hodně důležité? Slyšel jsem, že všechny letecké záběry, co ve filmu uvidíme, tak se skutečně v letadle natáčely.
Ano, všechno je reálné. My jsme měli z hradeckého DSA půjčenou Cessnu a s tou jsme natáčeli různé záběry. Vystupují tam československá letadla, Mig 15 tam létá a všechno je reálné. Hlavně herci létali. Jiří Dvořák a Pavel Neškudla.

Plakát filmu Narušitel

To mě zajímá. Pavle, jak jste létal? Neměl jste strach? Někdy má létání rád, ale někdo k tomu zase má už od malička odpor, co vy?
Já mám létání obecně rád, protože rád cestuji a létání k tomu patří, ovšem dopravním letadlem. V těch malých letadlech jsem seděl poprvé. Ale bylo to skvělé. Zalétal jsme si v asi pěti letadlech, z toho jsme každý to letadlo pilotoval asi na 15 sekund, samozřejmě. Ale pocit to byl úžasný. Krásný výhled na Krkonoše, opravdu to bylo moc hezké.

To by mě také zajímalo. Co máte z pohledu ze vzduchu nejraději? Pavle, vy asi možná Krkonoše.
Když se mě na to zeptáte, tak první věc, která mi opravdu vyvstane na mysli, je ten pohled na hory. Ale je tam samozřejmě spousta dalších věcí. Je to adrenalin. Nechci to nazvat atrakcí, ale jak jsou na poutích takové ty záležitosti, co zvedají člověku adrenalin, to mě baví. A tady to bylo také.

Z filmu Narušitel

Na poutích je to docela dobrý nácvik pro létání.
To je. Ale dokáži si představit, že je samozřejmě létání potom ještě o mnoho zajímavější, když se do něj člověk víc ponoří.

Davide, co vám říkal dědeček, když film poprvé viděl?
Byl strašně dojatý, skoro se rozbrečel, protože letadla dlouho ve filmu neviděl. Takže já doufám, že se hlavně pilotům bude film líbit. Protože létání jsme se tam snažili dát hodně. Děda viděl svůj příběh na plátně a ještě i své letadlo, které ve filmu létá. Takže byl opravdu dojatý.

Čtěte takéFilm Narušitel

Je ve filmu nějaké poselství, které byste chtěli, aby si lidé z kina odnášeli?
Určitě tam je. Chci, aby se lidé zamysleli nad tím, že svoboda je křehká věc. I když se dnes zdá, že je svobody hodně, stejně si myslím, že je křehká pořád. To je jedno z poselství filmu. A druhá věc, kterou jsem chtěl filmem říct, že se dnes na armádní piloty společnost dívá jako na lidi, kteří sloužili minulému režimu. Ale byli to především lidé, kteří milovali létání a prostě, když chtěli létat, tak jim asi nic jiného nezbývalo.

Zleva: Pavel Neškudla, Jakub Schmidt a David Balda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak se přijďte na nový český film Narušitel do kina podívat. Moc děkuji, že tady s námi dnes byli režisér a autor nového českého filmu Narušitel David Balda a herec Pavel Neškudla. Přejeme, ať se hlavně film líbí lidem.
Děkujeme. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související