O hodinu si přispíme. Změna letního času na středoevropský zastaví i vlaky

28. říjen 2017

Letní čas v Česku skončí v noci na neděli. Ve tři hodiny si vraťte hodinky o hodinu nazpátek, na druhou. Na pět měsíců se teď vrátíme k astronomickému středoevropskému času, kterému se nesprávně říká zimní čas. Někteří lidé považují toto střídání za zdraví škodlivé, zrušení letního času se ale v nejbližších letech nedá očekávat.

Střídání času na území Česka dočasně platilo během obou světových válek a definitivně se zavedlo od roku 1979. Hlavním smyslem střídání byla úspora elektřiny, v dnešní době však jde spíš jen o technickou záležitost.

Hodinky si ve stejnou chvíli přeřizuje celá Evropská unie. Vláda loni v říjnu rozhodla o tom, že směrnice o střídání času u nás bude platit ještě dalších pět let.

„Já se domnívám, že Česká republika má v EU řadu důležitějších témat, než je rušení letního času,“ připomíná Český rozhlas tehdejší poznámku ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

„Je to problém hlavně pro pracující ve středním věku, kteří ten spánek mají opravdu velmi napnutý. Kdo ještě sdílí svůj domov s malými dětmi nebo domácími zvířaty, tak ví velmi dobře, jak jsou synchronizovaní, a že ráno naprosto nebudou respektovat, jestli je půl osmé nebo půl deváté, a o tu hodinu se budou posouvat velice pozvolna,“ uvedla Bendová.

V Česku má střídání času řadu odpůrců, kteří tvrdí, že posuny škodí lidskému zdraví. Podle Zdeňky Bendové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy nepříjemné dopady pociťovat můžeme.

„My máme s našimi partnery na trati asi osm mezinárodních vlaků, Tyto vlaky stráví hodinu, kterou máme navíc, ve vybraných železničních stanicích. Po změně času potom budou pokračovat podle svých jízdních řádů a podle středoevropského času,“ vysvětluje pro Radiožurnál mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Znovu si hodinky přeřídíme o posledním březnovém víkendu, tentokrát o hodinu dopředu.

Spustit audio