O funkci prezidenta má zájem 21 kandidátů. Ministerstvo vnitra vydá rozhodnutí o registraci 25. listopadu

9. listopad 2022 12:27

O prezidentskou funkci bude v lednových volbách usilovat 21 zájemců. Všichni, kteří chtějí na Hradě vystřídat Miloše Zemana, museli nejpozději včera odpoledne odevzdat na ministerstvu vnitra kandidátní listinu s podpisy podporovatelů.

Těsně před vypršením lhůty přihlášku podali třeba šéf odborů Josef Středula, nebo podnikatelé Karel Janeček a Karel Diviš. Jména všech platných kandidátů se lidé dozví na konci listopadu. Do té doby musí resort posoudit, jestli odevzdané přihlášky splňují všechny povinnosti.

„Do 16. listopadu máme nejpozději vyzvat kandidáty k případnému doplnění, na to pak mají čas do 24. listopadu. My 25. listopadu musíme vydat rozhodnutí o všech kandidátních listinách, tedy buď vydat rozhodnutí o registraci té kandidátní listiny, následně těmto kandidátům bude vytištěn hlasovací lístek, nebo rozhodnutí o odmítnutí,“ přibližuje ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec.

U podpisů od občanů se detailně kontroluje jen část, na všech minimálně 50 tisíc by úřad podle Jirovce ani neměl kapacitu:

„U každé té petice je vybrán vzorek 8 500 řádků, my kontrolujeme, zda jde o osobu, která existuje, a zda jde o voliče, jestli to například není osoba, které bylo 15 let.“

Nejvýraznější kandidáti

Přihlášku odevzdali všichni kandidáti, kterým průzkumy přisuzují největší šanci na výhru, třeba generál ve výslužbě Petr Pavel ke kandidátní listině připojil přes 80 tisíc podpisů voličů. Kandidaturu expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše zase podpořilo 56 poslanců.

Třetí se v průzkumech umísťuje ekonomka Danuše Nerudová, která podobně jako Pavel odevzdala přes 80 tisíc podpisů. A podle komentátora Českého rozhlasu Petra Hartmana by jejich pozici neměli další přihlášení ohrozit:

„Lidé zatím vnímají ten souboj jako duel mezi Andrejem Babišem a Petrem Pavlem, kterému sekunduje Danuše Nerudová. A z trošku většího odstupu přihlížejí kandidáti typu Josefa Středuly, Pavla Fischera nebo Marka Hilšera. Takže si myslím, že to, zda kandidují další a další lidé, nemá v tuto chvíli na rozhodování lidí zásadní vliv.“

K prvnímu kolu prezidentských voleb půjdou občané 13. a 14 ledna. Hlasovat v nich budou moct i ti, kteří budou v izolaci kvůli covidu. Mají fungovat takzvaná drive-in stanoviště i přenosné schránky volební komise. Vládní koalice usilovala taky o možnosti korespondenční volby, poslanci ji ale nakonec neodsouhlasili.

Spustit audio