O druhou vlnu covidu-19 nejde, v rizikových regionech se zpřísní opatření, uvedl epidemiolog Prymula

29. červen 2020

V Česku o víkendu stoupal počet případů nemoci covid-19, a to nejvíc od začátku dubna. V pátek přibylo 168 potvrzených případů, v sobotu 260 a v neděli dokonce 305. Epidemiologové se přesto neobávají, že by nastupovala druhá vlna onemocnění. Důvody vysvětluje epidemiolog Roman Prymula.

Druhá vlna?

Aby se dalo mluvit o druhé vlně, musel by být významnější nárůst případů po celém Česku. Tak to není. Nakažení přibývají hlavně v Moravskoslezském kraji, především na Karvinsku.

Vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula potvrdil, že o druhou vlnu nemoci covid-19 nejde.

„Čísla se nezměnila co do regionů, ze kterých případy jsou: dominuje Karviná, následuje Frýdek-Místek a Ostrava. Myslíme, že nově nakažení jsou v relaci na doly, odkud se nákaza rozšířila na rodinné příslušníky,“ vysvětlil.

Čtěte také

Víkendový nárůst je podle epidemiologů i ministra zdravotnictví způsobený mimo jiné intenzivním testováním v těžební společnosti OKD. Neměla by se zastavit těžba?

„Na místě se intenzivně probírá, zda je možné opatření nastavit tak, aby nemuselo dojít k omezení těžby. V dole Darkov se situace vylepšuje, lze fungovat i v režimu, kdy důl není uzavřen,“ uvedl Prymula.

Metro ano, tramvaje ne

Od 1. července by se některá opatření měla zase uvolnit – až na ty nejpostiženější regiony. Nebude povinné nosit roušky v městské hromadné dopravě. V pražské MHD roušky zůstanou pouze v metru, jak na tiskové konferenci uvedl ministr zdravotnictví.

„V metru je vyšší riziko vzhledem ke komínovým efektům. Aerosol se může šířit na delší vzdálenost,“ vysvětlil důvody přetrvávajícího opatření Prymula.

Situace v Praze se vylepšuje a nárůsty nakažených nejsou vzhledem k počtu obyvatel markantní.

Čtěte také

Naopak situace na Karvinsku přiměla vládu zpřísnit opatření v Moravskoslezském kraji, aby zabránila šíření nemoci do dalších regionů.

Za poslední týden tam počet nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel stoupl na 181. Na sousedním Frýdecko-Místecku na 32. Naopak v Praze byl v posledních dnech nárůst už nižší.

Proto se jich nebude týkat další plošné rozvolnění opatření, které přijde tuhle středu. Naopak – pravidla se na severovýchodě Česka znovu zpřísní.

Neukázněnost

„V oblastech Karvinska a Frýdecko-Místecka se nemoc se šíří i komunitně. Bohužel je za tím ní neukázněnost některých spoluobčanů, kteří s příznaky onemocnění navštěvují oslavy a firemní večírky,“ konstatoval Adam Vojtěch na pondělní tiskové konferenci a vyzval k větší zodpovědnosti.

Ani s nárůstem případů ale nestoupá počet hospitalizovaných pacientů s covidem. „To je nepochybně dobrá zpráva. Klinické průběhy jsou extrémně mírné, pouze asi deset procent nakažených vyžaduje vyšší pozornost,“ uzavřel Prymula rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc ,
Spustit audio

Související