O dovolenou na Jadranu je menší zájem než loni

5. srpen 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

Letos ho navštívilo pouze 548 tisíc turistů, což je o 15 tisíc méně než minulý rok. Nejméně turistů přijelo do Rijeky a na Kvarnerský záliv, tam zaznamenali pokles až o 6 procent. O 4 procenta méně lidí přijelo do Splitu.

Chorvatsko je ale stále nejčastějsím cílem českých turistů. Do ciziny letos vycestují podle odhadů téměř 4 miliony čechů, z toho milion do Chorvatska. Naprostá většina Čechů cestuje k Jadranu po silnici.

Při příjezdu do Chorvatska jsou celní úředníci oprávněni požádat cizince, aby jim ukázali finanční prostředky, sloužící k uhrazení jejich výdajů v průběhu pobytu v republice. Podle ustanoveními zákona se jedná o obnos ve výši 100 EUR na den pobytu a jestliže má turista s sebou potvrzení o rezervaci ubytování, tato částka je snížena na 50 EUR na den.

Vzhledem k tomu, že uvedené ustanovení patří k těm, které dávají celnímu úředníkovi právo rozhodnout podle vlastního odhadu, celník provede prověření prostředků k uhrazení výdajů, spojených s pobytem zde, tehdy, když usoudí, že je to nutné.

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu