O antigenní testy je enormní zájem. Přečtěte si, kde a jak se můžete nechat otestovat

16. prosinec 2020

Od středy se můžete nechat dobrovolně a bezplatně otestovat na koronavirus. Využívat se k tomu budou antigenní testy, které se vyhodnocují rychleji než klasické PCR testy. Antigenní testy jsou zdarma, hradí se ze zdravotního pojištění. Ministerstvo chce hromadným testováním odhalit lidi, kteří šíří virus, přestože sami nemají příznaky.

Zájem o dobrovolné antigenní testy je enormní – rezervační systémy hlásí výpadky a volná místa ubývají ve všech krajích. Nemocnice proto kapacity navýšily, testovat se bude i o Štědrém dnu. 

Kde se testuje?

Testovat se můžete nechat zatím na téměř 170 místech Česka. Patří mezi ně nemocnice, soukromá odběrová centra i ambulance některých ambulantních lékařů. Jejich kompletní seznam najdete na webových stránkách ministerstva zdravotnictví.

Jak se na antigenní test objednat?

Na všechny odběry se lidé musí objednat, a to buď na crs.uzis.cz, nebo na stránkách jednotlivých zdravotnických zařízení. Bez rezervace není možné test absolvovat. Pokud jste objednaní, je potřeba na test přinést kartičku zdravotní pojišťovny a občanský průkaz, na některých místech i vytištěnou objednávku, která přijde e-mailem.

Na test se zatím objednalo přes 18 tisíc lidí a například velké nemocnice v Praze hlásí až do svátků vyčerpané kapacity. Testovat se bude až do poloviny ledna.

Jsou antigenní testy spolehlivé?

Antigenní test zdarma mohou lidé absolvovat opakovaně, maximálně ale jednou za pět dnů. Jeho výsledek se dozvědí do 20 minut přímo na odběrovém místě.

Odborníci ale upozorňují, že antigenní testy mají nižší spolehlivost než PCR testy a je možné, že například u bezpříznakových pacientů nemoc neodhalí. Naopak v případě, že vyjde pozitivní test, a testovaný přitom nebude mít žádné příznaky nemoci covid-19, hygienici ho pro jistotu pošlou ještě na PCR test.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Související