NP Šumava může otevřít hraniční přechod Modrý sloup, rozhodlo ministerstvo

12. listopad 2012

Správa Národního parku Šumava může ještě tento týden otevřít hraniční přechod Modrý sloup na Březníku. Ministerstvo životního prostředí zamítlo námitku odpůrců, podle kterých se v blízkosti cesty vyskytuje vzácný tetřev hlušec, a turisté ho budou ohrožovat. Aktivisté proti rozhodnutí podají žalobu.

Rozhodnutí doručili úředníci z ministerstva životního prostředí z Českých Budějovic osobně do rukou Dagmar Kjučukové ze Zdíkova u Vimperku.

Ta považuje tento způsob za velmi neobvyklý. Podle ní jde o důsledek politického tlaku a snahu otevřít Modrý sloup ještě tento týden. Poslední den, kdy může být stezka otevřená v tomto roce, je totiž 15. listopad.

„Je to všechno zmanipulované, zavádějící, nepravdivé. Takže jdeme k soudu. Od převzetí, tedy ode dneška, máme dva měsíce na to podat žalobu na Správu národního parku a na ministerstvo životního prostředí,“ uvedla Kjučuková.

Ředitel příslušného odboru ministerstva v Českých Budějovicích Radiožurnálu řekl, že to byla náhoda - jeho úředníci měli zrovna cestu kolem Zdíkova.

Ředitel správy Národního parku Šumava Jiří Mánek nechtěl pro Radiožurnál reagovat s tím, že stanovisko ještě nedostal oficiálně. Nevyloučil však, že stezku na Modrý sloup otevře správa ještě tento týden:

„Vzhledem k tomu, že kauza Modrého sloupu byla teď u odvolacího orgánu, tedy u ministerstva životního prostředí, které pravděpodobně dnešním dnem vydalo rozhodnutí, kterým potvrdilo rozhodnutí naší státní správy, že hraniční přechod modrý sloup by měl být otevřen od 15. 7. do 15. 11. z důvodů ochrany vzácného tetřeva hlušce, předpokládám, že 15. listopadu bychom mohli hraniční přechod otevřít. Byť symbolicky na jeden jediný den.“

„Ale zatím nevím, jestli to rozhodnutí ministerstva životního prostředí nabilo právní moci. Samozřejmě budeme respektovat zákonem dané limity,“ řekl Mánek.

Podle něj byl hraniční přechod modrý sloup více než 1000 let využíván jako standardní průchod mezi dvěma státy. Proto na Šumavu patří, navíc v době platnosti Schengenu.

Mánek uvádí, že po důkladném monitoringu tetřeva, který byl vypracován společně s německou stranou, by otevření přechodu nemělo ptáky nijak ohrožovat.

„Jednali jsme s Českou společností ornitologickou, tedy se skupinou lidí, kteří jsou natolik fundovaní, aby mohli situaci posoudit, a z jejich strany si nemyslím, že by byly nějaké závažné rozpory s otevřením přechodu v konkrétním místě,“ dodal ředitel správy Národního parku Šumava Jiří Mánek.

O Modrý sloup se vede spor už 20 let a určitě neskončí, protože aktivisté Radiožurnálu potvrdili, že v každém případě podají žalobu.

autoři: lsm , mak , pir , sib
Spustit audio