Nový Zéland zachvátila včelí zlatá horečka. Gangsteři se zaměřili na úly

30. březen 2017

Organizované kriminální skupiny na Novém Zélandu kradou včely a dále je přeprodávají. Využívají tak situace, kdy ceny medu v této zemi závratně rostou. "Je to nová zlatá horečka," říká Laurence Burkin, manažer společnosti The True Honey v Dannevirke, severně od Wellingtonu, kterému ukradli pět úlů.

Krádeže úlů se množí, do ledna bylo za uplynulých šest měsíců zaznamenáno kolem čtyř set krádeží včelstev nebo medu, sdělila novozélandská policie, aniž poskytla údaje za předchozí období.

"Nic nenasvědčuje tomu, že by v této chvíli šlo o jeden specializovaný gang zlodějů, ale domníváme se, že tato trestná činnost je organizovaná a pravděpodobně prováděná ve skupině," uvedl Alasdair MacMillan z novozélandské policie.

Krádeže se objevují v době, kdy novozélandská produkce medu vzkvétá. Vývoz se podle údajů místního ministerstva průmyslu do června meziročně zvýšil o 35 procent na 315 milionů novozélandských dolarů (5,6 miliardy korun). Asi třetina medu se prodává do Číny a do Hongkongu.

Včelaři se domnívají, že za narůstajícími krádežemi včelstev je rostoucí cena místního medu Manuka, která se podle oficiálních údajů od roku 2012 zvýšila třikrát.

"Med je předražený, je to absurdní. Jsou to lehce vydělané peníze," domnívá se Bruce Robertson, ředitel včelařské firmy Haines Apiaries na severu Nového Zélandu.

Med Manuka je místní produkt ceněný pro své antibakteriální účinky a chuť. Podle vládních údajů se prodává za 148 novozélandských dolarů (2600 Kč) za kilo. Včelí roj stojí 2000 novozélandských dolarů (35 000 korun).

Bruce Robertson říká, že před časem utratil asi pět tisíc novozélandských dolarů za bezpečnostní opatření, protože zjistil, že mu z jeho asi tří tisíc úlů ukradnou týdně jeden až dva.

Policie nyní spolupracuje se svazem novozélandských včelařů a ministerstvem průmyslu, aby se zdokonalily metody vyšetřování a aby vznikla databáze, která by sledovala pohyby včelstev v zemi.

zdroj: ČTK
Spustit audio