Nový videoklip s názvem Nedovedu pochopit upozorňuje na nebezpečí neonacismu

12. leden 2007

Těsně před Vánoci byl dokončen působivý pětiminutový videoklip s názvem Nedovedu pochopit, který upozorňuje na nebezpečí neonacismu. Je určen zejména mladým lidem ve věku od 14 do 35 let. Více se o něm dozvíte z příspěvku Jany Šustové.

Videoklip Nedovedu pochopit vznikl na zadání Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze jako doplnění ke stejnojmenné hudební skladbě, jejíž jádro tvoří úryvky rozhovoru s pamětnicí holocaustu. V klipu se prolínají historické záběry z nacistických koncentračních táborů se současnými záznamy z koncertů a demonstrací neonacistických skupin, na kterých lze pozorovat zcela nezastírané hajlování, pasivní policejní asistenci či záběry z ničení židovského hřbitova.

To, jak vznikla myšlenka udělat takovýto videoklip, nám přiblíží autor hudby Dan Walter ze skupiny The Tchendos.

"My jsme nejdříve udělali písničku, která běžela na Rádiu 1, ta písnička zaujala zástupce Židovského muzea v Praze, kteří nás oslovili s tím, jestli bychom jim tu písničku neposkytli pro výuku a na přednášky o holocaustu. Samozřejmě jsme souhlasili, brali jsme to jako zadostiučinění a asi největší ocenění, jaké jsme s touto písní mohli získat. Oni ji asi dvakrát až třikrát pustili mladým lidem a zjistili, že by měla větší výpovědní hodnotu, kdyby byla ještě doplněna nějakým obrazovým materiálem. Na základě toho jsme se tedy rozhodli, že se pokusíme něco dát dohromady."

Režisérem videoklipu je Bořek Hořínek.

"Já jsem byl osloven jako režisér a připadalo mi zajímavé nebo dokonce logické spojit záběry z koncentračních táborů z 2. světové války se současnými záběry ze současných projevů neonacismu, z demonstrací, z neonacistických akcí, protože ta souvislost je, aniž by si třeba současní neonacisté uvědomovali, k čemu se hlásí a co vlastně znamenají ty myšlenky, které bezhlavě propagují. A jak se říká v textu, že sami současní čeští a vůbec slovanští neonacisté by byli jedni z prvních vyhlazeni, kdyby Hitler vyhrál válku. Tak toto je základní myšlenka videoklipu, který tyto dva světy logicky spojuje."

Snímek z klipu Nedovedu pochopit

Ondřeje Cakla z občanského sdružení Tolerance a občanská společnost jsem se zeptala, jak vznikly záběry dokumentující koncerty a demonstrace neonacistických skupin.

"Záběry jsou od mnoha lidí a kameramanů, nejsou to jenom záběry z našeho sdružení, ale jsou tam i záběry z archivů České televize a od lidí, které některé materiály tvůrcům videoklipu poskytli. Jsou tam zároveň záběry i samotných neonacistů, kteří si své akce natáčí. Nejnovější záběry jsou z 1. máje 2006, kdy přes 400 českých neonacistů demonstrovalo v centru Prahy a prošlo od Palackého náměstí až na Smíchov, na Újezd."

Snímek z klipu Nedovedu pochopit

Průvodní text k písni říká žena. Od hudebníka Dana Waltera jsem se pokusila dozvědět se o ní více.

"Je to dáma, která poskytla rozhovor do Rádia 1. Vlastně na základě toho rozhovoru pro pražské Rádio 1 pro pořad Zátiší, který moderuje Jeroným Janíček, vznikla ta písnička. Jediné, co o té ženě vím, je, že byla přímou účastnicí války, že prošla několika koncentračními tábory. A pro mě osobně důvod toho, proč jsem videoklip začal dělat s kolegy, byl ten, že žena, která je již ve vysokém věku, musí řešit věci, které již měly být dávno vyřešeny a které v roce 2006 už podle mě vůbec nepatří do civilizované společnosti."

Snímek z klipu Nedovedu pochopit
Spustit audio