Nový rok jako první přivítali v Tichomoří a na Novém Zélandě

1. leden 2014

Oslavy Nového roku na planetě díky časovému posunu začaly včera v 11 hodin SEČ. Rok 2014 přivítali jako první obyvatelé tichomořských států Kiribati a Samoa. O hodinu později slavili jeho příchod na Novém Zélandu a ve 14 hodin SEČ také v Austrálii. Mezi posledními se do oslav zapojí Havaj.

Nový rok jako první přivítali včera obyvatelé Samoy i Vánočního ostrova známého pod názvem Kirismas, který je součástí ostrovního státu Kiribati. Ač je to rozlohou jedna z nejmenších zemí na světě, slaví nový rok hned třikrát, protože se v Tichomoří rozkládá přes tři časová pásma.

Devět silvestrů v Rusku

V Austrálii už tradičně nebe nad Sydney rozzářil velkolepý ohňostroj. U mostu Harbour Bridge přímo v přístavu u budovy opery ho sledovalo 1,6 milionu lidí.

Čtěte také

Postupně začali slavit i Rusové. V Rusku je devět časových pásem, takže tam lidé slaví příchod roku 2014 celkem devětkrát. Jako první obyvatelé největšího státu světa oslavili Nový rok Andrej Vasilijevič Andrejčuk a dva jeho podřízení, kteří slouží na majáku Ruská kočka na Čukotce v Beringově moři.

Jako poslední se dočkali Rusové v Kaliningradské oblasti, mezi Polskem a Pobaltskými republikami. Většina Rusů slaví Silvestra o půlnoci místního času, ale také podle centrálního, tedy moskevského času. To probíhají na Rudém náměstí velké slavnosti, koncerty, ohňostroje.

Letošní oslavy v Rusku však byly poněkud ve stínu nedávných teroristických útoků ve Vogogradu. Přímo v jihoruském městě drží od pondělka smutek za oběti.

Na Havaji až nakonec

Mezi posledními oslaví příchod Nového roku dnes v 11 hodin dopoledne Havaj. Na Havaji pobývá například americký prezident Barack Obama s rodinou.

Čtěte také

„Prezident už tady slavil vánoční svátky, je tady týden, není zas tak úplně ostře sledován, má trochu soukromí,“ popsala z havajského ostrova O´ahu moderátorka Radiožurnálu Lucie Výborná, která se tam vypravila se surfaři.

Přiblížila, že prezident se byl například potápět v jedné ze zátok u ostrova.

Celkem patnáctkrát oslaví Nový rok při přelétání zeměkoule posádka Mezinárodní vesmírné stanice.

autoři: jap , dkk , lvb , bre , kov
Spustit audio

Související