Nový liturgický rok začal také v Číně

2. prosinec 2008
Zblízka

O čínském adventu teď budeme mluvit v Dopoledním Radiožurnálu. Ten slaví křesťané na celém světě. Nový liturgický rok začal také právě pro miliony křesťanů v Číně. Mnozí z nich si ovšem tohle období připomínají tajně, anebo ve vězení. Svobodně mohou vyznávat víru pouze ti, kteří uznávají autoritu vládnoucí komunistické strany. Více se dozvíte v reportáži Zblízka zpravodaje Českého rozhlasu v Číně Roberta Mikoláše.

Robert MIKOLÁŠ, zpravodaj Českého rozhlasu v Číně:
Mše v pekingském kostele Kang Wa Š' už začíná. Dovnitř ale stále proudí davy lidí. I v chrámu Božím panuje strkanice, podobně jako třeba v metru či autobuse. Číňané jsou prostě takoví. A stejně tak i hluční. Po chvíli se přesto všichni usadí a bohoslužba může v klidu pokračovat. Pro křesťany na celém světě začal advent. V Číně jsou ale chrámy přeplněné po celý rok. Počet věřících se totiž neustále zvyšuje. K protestanským církvím se nyní hlásí padesát až sedmdesát milionů lidí. Katolíků je asi patnáct až dvacet milionů. Jsou ale pod přísným dozorem vládnoucího režimu. A kdo neuznává tři oficiální a komunistickými úřady řízené církevní instituce, vystavuje se persekuci a trestnímu stíhání. Stojím u vchodu do kostela Kang Wa Š', nijak vysoké stavby z šedých cihel, před chrámem, který patří státem povolené církvi je ještě postavený velký stan a i pod ním je plno. Modlí se staří i mladí, muži, ženy i děti.

Yan KLING, křesťanka:
Víra má pro mě dva hlavní významy. Přináší klid mé duši a po mé smrti se dostanu do nebe.

Robert MIKOLÁŠ, zpravodaj Českého rozhlasu v Číně:
Vysvětluje mi sedmadvacetiletá Yan Kling, proč se stala křesťankou. V náručí drží půlročního chlapce, už prý také pokřtěného. Mezitím obřad pokračuje. Účastníci slavení eucharisty jen dostávají od duchovních chléb a víno, přesněji oplatky a rýžové víno. Dostane se na každého. Malých kalíšků naplněných posvátným mokem je více než dost. Miliony čínských křesťanů se ale k víře takto svobodně hlásit nemohou. Přestože čínská ústava zaručuje svobodu vyznání. Rozkol kvůli tomu trvá i mezi Vatikánem a Pekingem. Peking zase tvrdě pronásleduje příslušníky ilegálních, tedy takzvaných podzemních církví. Jednoho z jejích představitelů /nesrozumitelné/ dokonce před sedmi lety odsoudil k trestu smrti. Naposledy pak proběhly velké policejní razie proti křesťanům v provinciích Čeťiang, Ťiangsu a Chepej. Prodlouženou rukou svatého stolce pro Čínu je hongkongský kardinál Joseph Zen, který patří k největším kritikům čínského režimu. Na druhou stranu připomíná, že v době Vánoc k persekucím nedochází.

Joseph ZEN, hongkongský kardinál:
V této době oslav nejsou problémy. Všechny kostely jsou plné lidí a mnohokrát také veřejná bezpečnost pomáhá udržovat pořádek, protože i ti, co nejsou věřící, přicházejí o štědrovečerní noci do chrámů. A stejně tak i příslušníci podzemní církve slaví tiše a diskrétně. A doufám, že i letos tomu tak bude. Neslyšeli jsme v minulých letech o žádném případu zatýkání na Vánoce a věříme, že se jich lidé letos také užijí v klidu. A co se týče samotné oslavy, ani u nevěřících nechybí vánoční stromek, dárky, tedy jak říkáme sekulární světský aspekt.

Robert MIKOLÁŠ, zpravodaj Českého rozhlasu v Číně:
Dodává kardinál Joseph Zen, jehož největším přáním je, aby do Číny mohl zavítat papež Benedikt XVI. V nejbližší době to ale reálné není. I když by ho rády přivítaly i miliony čínských křesťanů. Mše, kterou složí páter Čang, mezitím končí. Další ale začíná už za několik minut. Kapacita chrámu prostě zájmu věřících nestačí. Z pekingského kostela Kang Wa Š' Robert Mikoláš.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mir
Spustit audio