Nový kouč Kladna Patera se bude radit s hvězdami. Byl bych hloupý, kdybych to nedělal, říká

15. duben 2016

Na ledě bavil Pavel Patera technickými finesami a nápaditým řešením situací. Jistou dávku originality bude potřebovat pětinásobný mistr světa i teď v pozici trenéra kladenských hokejistů. Bude to totiž vůbec poprvé, co povede klubový A tým.

Předtím, než si Pavel Patera plácl s většinovým vlastníkem Rytířů Jaromírem Jágrem, obohacoval své trenérské zkušenosti zejména o práci s klubovou mládeží.

Není to ovšem jen příprava talentů, co má olympijskému vítězi z Nagana ulehčit onen pomyslný skok, který přináší prvoligové angažmá.

„V posledních deseti letech jsem byl mezi hráči všude nejstarší a i trenéři se mnou dost často konzultovali, co a jak, ale nechci říct, že jsem je úplně zastupoval. Není to tedy první zkušenost. Bude to pro mě nové, že nebudu na střídačce ve výstroji, ale budu tam normálně oblečený. Vůbec se toho nebojím a strašně se na to těším,“ netají Patera.

A těší se i fanoušci. Patera je odchovancem a tváří klubu stejně jako Jágr. A právě na svého bývalého reprezentačního kolegu a mnohé další se plánuje obrátit, aby na Kladno opět začali jezdit extraligoví soupeři.

„Asi bych byl hloupý, kdybych se neporadil s Jágrem a hráče, ale i tréninkové metody, signály a taktiky bych nekonzultoval s dalšími kladenskými hvězdami – ať už s Markem Židlickým z obranné fáze, s bratry Kaberlovic, s Tomášem Plekancem z útočné fáze,“ jmenuje Patera své potenciální pomocníky.

Paterovi, mimochodem jednateli města Kladna, tedy menšinového vlastníka Rytířů, ale nepomůžou k naplnění soupisky pro příští sezonu velká jména. Po dvouleté extraligové absenci se totiž kvalitním hráčům tvrdí o dost hůř, že sestup do první ligy byl jen krátkou etudou.

„Problém to samozřejmě je. Vidíme to například u Jihlavy a Českých Budějovic, které byly po dlouhá léta extraligovými štacemi. Je strašně těžké sehnat do první ligy výborného hráče v produktivním věku, takže se poohlédneme jak po starších, tak hlavně kladenských hráčích, kteří nám pomůžou v play-off v závěru ligy, aby to vyšlo líp než letos,“ přeje si Patera podobně jako před rokem touto dobou jeho předchůdce Jindřich Lidický.

autoři: mau , Radek Šamša
Spustit audio