Nový blok v Dukovanech se bez zásahu státu nepostaví, upozorňuje Dana Drábová

Sněmovní hospodářský výbor vyzval vládu, aby urychlila přípravu stavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany tak, aby mohl začít fungovat v roce 2035. Takový termín je podle šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové možné stihnout – vlastní stavba by se dala stihnout za sedm let, klíčová je především otázka, kdo stavbu zaplatí.

Nejméně stejnou dobu jako samotná stavba zaberou povolovací procedury včetně hodnocení vlivu na životní prostředí. „Legislativní prostředí je v evropském společenství složité a zapeklité,“ upozorňuje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

To klíčové, od čeho se odvíjejí další kroky, je podle ní otázka financování a jakým způsobem se na tom bude podílet stát.

„Dokud toto vláda nerozhodne, tak jakékoliv další kroky jsou jeřábí tance, které opticky demonstrují aktivitu, ale obcházejí klíčový neuralgický bod – kdo a jak to zaplatí,“ vyzdvihuje s tím, že bez ingerence státu se stavba nerozběhne.


Stát se musí starat nejenom o to, zda je investice návratná, ale také říci, co bude, když blok nebude.Dana Drábová

A není možné stávající bloky v Dukovanech modernizovat? „Protože jsme si řekli, že elektřina je strategickou záležitostí, tak stát musí jít na jistotu,“ upozorňuje s tím, že od roku 2022 a 2025 budou postupně odstavovány uhelné bloky. Ty zaručují 50 procent elektřiny. „Čím je nahradíme?“, uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , mba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.