Novopečený učitel hodnotí svůj plat ve školství: Snažíme se vyjít s tím, co máme

22. leden 2016
Příběhy Radiožurnálu

Kdo chce zjistit, jak muž zvládá svou kariéru, měl by se zeptat jeho manželky. Zaznamenali jsme první půlrok třídnictví novopečeného učitele v první třídě, a tak jsme zavítali i do učitelské domácnosti. Jak se 30letý Ondřej Suchan, vážený pan učitel třídní, projevuje doma?

„K dceři se chová jako táta, ke mně se občas chová jako učitel,“ popisuje manžela Michaela Suchanová. „Upozorňuji ho, aby mě nepoučoval, že se chová jako učitel,“ vysvětluje svou obvyklou reakci.

„Můj učitel je v práci na můj vkus až moc,“ hodnotí Ondřeje Suchana. Závazek třídního učitele, který přijal, ovlivnil i její život. „Nestíhám domácí práce, protože Ondřej přijde v 19 hodin a do 21 hodin mi povídá, co který žák ten den provedl,“ říká s úsměvem.

Nechtěl učit, ale přišla nabídka z Waldorfské školy…

Učitelé na Waldorfské škole jsou placeni jako vyučující na jiných školách. „Věřím tomu, že peníze jsou důvodem, proč mnoho mužů nejde do školství,“ uznává Ondřej Suchan. Finanční situaci hodnotí objektivně. „Snažíme se vyjít s tím, co máme. Mohlo by to být lepší, ale mohlo by to být také horší,“ upozorňuje.

Ondřej Suchan původně nechtěl učit, ale přišla nabídka na práci ve Waldorfské škole. „Řekl jsem si, že do toho půjdu – vyzkouším a uvidím,“ vysvětluje. „Chci zůstat a chci učit,“ je přesvědčen.

autor: Ivan Studený
Spustit audio