Novoborský Kolektiv Ateliers obnovuje 2 300 metrů čtverečních vitráží pražského Průmyslového paláce

22. červenec 2022

Přes 100 tisíc kusů skel projde rukama řemeslníků společnosti Kolektiv Ateliers v Novém Boru, kteří obnovují historické vitráže Průmyslového paláce v Praze. Každou musí demontovat, umýt a znovu vsadit do olověných rámečků, případně doplnit chybějící díly.

Společnost Kolektiv Ateliers v Novém Boru zachraňuje historické vitráže Průmyslového paláce v Praze. Byl postavený pro Jubilejní zemskou výstavu v roce 1891; budovu navrhli architekt Bedřich Münzberger a inženýr František Prášil. Jednalo se o první montovanou ocelovou konstrukci kombinovanou se sklem v českých zemích.

Obnova vitráží je součástí rekonstrukce a dostavby Průmyslového paláce, který v roce 2008 vyhořel. Rukama odborníků projdou okna o celkové rozloze skoro 2 300 metrů čtverečních. Dosud byly vitráže uskladněné na místě stavby. Se začátkem jejich restaurování se stěhují do Nového Boru.

„Teď tady máme ohromné skladovací stany. Vitráž byla doteď venku, vystavená povětrnostním vlivům, tak my ji teď dáváme pod střechu, než se na ní dostane. Máme to ve vnitrobloku našeho areálu,“ vysvětlil za Kolektiv Ateliers Zdeněk Kudláček.

S odborníky v Novém Boru natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související