Novinky v léčbě astmatu! Převratný je způsob podávání léků, vysvětluje náměstek Prymula

16. říjen 2019

Astmatem u nás podle České iniciativy pro astma trpí asi milion lidí, většina z nich má mírnou nebo střední formu. A právě jejich léčby se týká nejnovější doporučení Globální iniciativy pro astma. Podle ní by lékaři měli co nejdřív u nových pacientů s mírným astmatem nasazovat preventivní léky. Tuto metodu vítá i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

„Doporučení vychází z řady studií, těžko je možné mít k němu nějaké výhrady,“ ubezpečuje s tím, že jde o logický postup – preventivní zákrok je mnohem výhodnější než následné řešení komplikací.

Nová metoda spočívá v dlouhodobém a preventivním podávání léků. Podle náměstka Prymuly se kumuluje postup z minulosti, převratný je ale právě způsob podávání léků.

Pacienti dosud dostávali léky úlevové, které pomáhají při záchvatech. Preventivní léky přišly na řadu ve chvíli, kdy se stav zhoršil. Nové schéma léčby podle pneumologů pomůže léčit chronický alergický zánět průdušek, který astma způsobuje, a tím zastavit postup nemoci.

Metoda se indikuje pro střední a vyšší věk, u malých pacientů se musí ještě zhodnotit dopad. Dominantní je ale od adolescentů nahoru.

Čtěte také

A co vlastně způsobilo takový obrat v léčbě astmatu? „Pokud čekáme na následek, tak neřešíme to primární, co astma ovlivňuje, to znamená zánět,“ vysvětluje. V případě dlouhodobého zánětu je totiž proces stahování dýchacích cest intenzivnější a méně ovlivnitelný než na počátku.

„Proto je logické, že když se podaří záchvat zastavit, tak to vlastní astma zejména v těžších formách se vůbec nemusí vyvinout,“ dodává.

Preparáty hradí pojišťovna

Na první pohled se může zdát, že nový postup zatíží zdravotnický rozpočet. V samotném důsledku ale může prostředky šetřit – léčba ve finálních stadiích je podstatně nákladnější.

„Je celá škála inhalačních kortikoidů, které se individuálně předepisují, a tyto preparáty hrazeny jsou. Není to tak, že by tito lidé byli bez péče nebo ji museli nějak hradit,“ ubezpečuje.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.