Novinka: 90 dní můžete pečovat o vážně nemocného. Stát proplatí až 60 % platu

7. červen 2018

Od 1. června si můžete požádat o podporu na dlouhodobé ošetřování příbuzné osoby po dobu až 90 kalendářních dnů. Výše dávky bude odpovídat 60 % vyměřené mzdy. Aby lidé dostali podporu, nemusejí být přímými příbuznými, ale musejí splňovat několik podmínek.

Partner Zuzany Dobiášové před dvěma lety vážně onemocněl. Lékaři mu diagnostikovali těžký zánět mozkových blan. Z nemocnice ho pustili po třech měsících.

„Učil se kompletně všechno znovu. Učil se chodit a já jsem musela být k dispozici čtyřiadvacet hodin denně,“ popisuje Zuzana.

Pro ni to znamenalo dát výpověď v práci, aby se mohla o přítele starat. Trvalo to zhruba rok. Sáhla kvůli tomu i na dlouholeté úspory. „Nebýt toho, že jsem měla uspořené peníze, tak vůbec nevím, jak bychom přežili,“ konstatuje Zuzana.

V podobné situaci se u nás ocitnou tisíce lidí ročně. Od začátku června mají nově možnost požádat o tzv. dlouhodobé ošetřovné. Jde o podporu lidem, kteří se starají o své příbuzné po dobu 30 až 90 kalendářních dnů.

Příspěvek mohou dostat i ti, kteří se starají o někoho jiného než o nejbližší rodinu

Okruh lidí, kteří budou moci o dávku žádat, je široký. Týká se i vzdálených příbuzných nebo těch, kteří žijí ve společné domácnosti.

Aby byla dávka vyplacena, musí žadatel splnit několik podmínek. Základní podmínkou je účast na sociálním pojištění. Dále musí mít pacient potvrzení od ošetřujícího lékaře, že potřebuje celodenní péči, která bude trvat minimálně dalších 30 kalendářích dní. V neposlední řadě musí ošetřovaná osoba dát písemný souhlas k ošetření konkrétní osobou.

Člověk, který požádá o dávku na dlouhodobé ošetřovné, má nárok až na 60 % platu.

„Když vezmeme modelový případ, kdy má někdo 25 000 Kč, tak za 30 dnů péče dostane od státu 13 320 Kč, za 60 dnů zhruba dvojnásobek a za 90 dnů péče necelých 40 000 Kč,“ uvádí mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Řepka.

Nárok na dávku mají i osoby samostatně výdělečně činné. U nich však platí, že si po určitou dobu musejí dobrovolně platit nemocenské pojištění.

Podle zákoníku práce musí až na malé výjimky dát zaměstnavatel zaměstnanci souhlas s nepřítomností v práci k poskytování dlouhodobé péče.

„Zaměstnavatel není povinen tento souhlas udělit pouze v případě, že tomu brání vážné provozní problémy,“ upřesňuje mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Butanová.

autoři: Janetta Němcová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související