Novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky dostali Martin Dorazín a Ivana Svobodová

Společnost Ferdinanda Peroutky udělila v pondělí 13. února prestižní novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2022. V Centru současného umění DOX je převzali zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín a redaktorka Respektu Ivana Svobodová.

Martin Dorazín

„Martinu Dorazínovi upřímně gratuluji k získání Ceny Ferdinandy Peroutky, kterou si za svou špičkovou novinařinu nepochybně zaslouží,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Martin Dorazín pracuje od roku 1990 v Českém rozhlase, s výjimkou šesti let na přelomu století, kdy působil v České televizi. V 90. letech byl zvláštním zpravodajem na Slovensku a v bývalé Jugoslávii. Na konci roku 2004 odjel do Varšavy, kde působil téměř pět let. Pak se vrátil na Balkán a také strávil několik měsíců v Libyi.

Čtěte také

Od května 2013 byl zpravodajem v Rusku. V srpnu 2019 se vrátil do Polska. Ve druhé polovině ledna 2022 odjel Martin Dorazín z Varšavy na Ukrajinu. Byl tak přímo na místě, když Rusko před rokem zahájilo válku na Ukrajině. Od loňského podzimu zde působí v nově zřízené pozici stálého zpravodaje.

Rok ve válce

„Martin v současné době působí jako náš stálý zpravodaj na Ukrajině v tak náročných podmínkách, které si jen těžko dokážeme představit. Přesto přináší pravidelně posluchačům Českého rozhlasu velmi kvalitní a autentické obsahy přímo z místa zničujícího válečného konfliktu,“ dodal René Zavoral.

Reportér Martin Dorazín (vpravo) s důstojníkem ukrajinské armády Olegem Prilibkem

„Martin Dorazín nám posluchačům již dlouhá léta poskytuje mimořádné zpravodajství nejen z krizových oblastí. Rozšiřuje naše obzory i poznání a podněcuje naši představivost naprosto plastickým obrazem událostí. Živým popisem dokáže posluchače mistrně a dokonale vtáhnout na místo dění. Odkrývá a rozkrývá nám svět, který se může zdát vzdálený a kterému nerozumíme. Vydává se za nás do míst, kterých se děsíme. Spolu s ním projíždíme napadenou zemí a prožíváme osudy a životy místních lidí,“ uvedla Terezie Kaslová ve svém laudatiu.

Současné působení Martina Dorazína na Ukrajině je i obsahem nové podcastové série Radiožurnálu Rok ve válce s podtitulem Na lince Ukrajina-Praha. První díl ze čtyř vyjde 24. února, tedy přesně rok od začátku ruské agrese na Ukrajině.

Ivana Svobodová

Ivana Svobodová začínala svoji novinářskou dráhu v 90. letech v redakci Mladé fronty Dnes v Brně, poté se přestěhovala do pražské redakce. Pak následoval týdeník Týden a od roku 2010 působí v redakci Respektu. Věnuje se především politickému zpravodajství a reportážím.

„Na otázku, jestli se bála, když jela do války, odpovídá, že ani ne, když sledovala všechny ty lidi kolem sebe, ve vlacích, na ulicích, v domech, říkala si, když oni tady žijí, tak přece ona zvládne tam s nimi chvíli pobýt. Cítila k nim velký obdiv. V krytu, ve vlacích, na Donbase, v Charkově, ne, tam se nebála. Ale když se poprvé vracela z Ukrajiny, tak ve Lvově, na relativně nejbezpečnějším místě ji přepadla panika po zprávách, že Rusové zaútočí z Běloruska. Říkala si, co tu děláš, máš doma syna a malinkého vnoučka... Ale základně se příliš nebojí. Jako při všech svých reportážních cestách myslí hlavně na to, že je třeba podávat svědectví,“ uvedla v laudatiu Libuše Koubská.

Cena Ferdinanda Peroutky

Novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky uděluje od roku 1995 Společnost Ferdinanda Peroutky, a to vždy u příležitosti výročí narození slavného prvorepublikového novináře a v exilu pak prvního šéfa československého vysílání Rádia Svobodná Evropa.

Čtěte také

Vyznamenaní by měli vykazovat vlastnosti, které zdobily Ferdinanda Peroutku, totiž naprostou bezúhonnost před zákonem i vlastním svědomím a vysokou mravní integritu, která vylučuje rozpor mezi slovy a činy.

Dále musí být osobně odpovědní za společenské důsledky svého publicistického působení. Jejich profesní práce má mít mimořádnou úroveň násobenou precizností výrazových prostředků a krásou jazyka. Musí vycházet z demokratické orientace, která je naprosto a vždycky nekompromisní vůči všem projevům totalitarismu a nesnášenlivosti kulturní, národnostní a politické.

autor: agf | zdroj: Společnost Ferdinanda Peroutky
Spustit audio